Els prínceps, la infanta Elena i Rajoy, entrant a la catedral.
Els prínceps i Rajoy presideixen el funeral oficial per les víctimes.
Santiago de Compostel·la

L'arquebisbe de Santiago, en el funeral per les víctimes de l'accident de tren: "Galícia i Espanya us porten al cor"

La catedral de Santiago acull el funeral per les víctimes del descarrilament. Hi assisteixen, entre d'altres, els prínceps d'Astúries i la infanta Elena; el president espanyol, Mariano Rajoy; el cap de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba, i el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo. La Generalitat hi està representada per la vicepresidenta, Joana Ortega.

RedaccióActualitzat
Cinc dies després de la tragèdia, la catedral de Santiago ha acollit l'emotiu funeral oficial per les víctimes de l'accident de tren d'Angrois. Des d'estona abans hi ha hagut cues per poder-hi ser. A banda dels familiars de les víctimes, hi han assistit, entre d'altres, els prínceps d'Astúries i la infanta Elena; el president espanyol, Mariano Rajoy; el cap de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba, i el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo. La Generalitat hi ha estat representada per la vicepresidenta, Joana Ortega. També hi han anat altres presidents autonòmics, com el valencià, Alberto Fabra, o el basc, Iñigo Urkullu, així com els presidents del Congrés i el Senat, i diversos ministres.

L'arquebisbe de la capital gallega, Julián Barrio, ha oficiat la missa. En l'homilia, Barrio ha traslladat el condol als familiars: "Galícia i Espanya us han portat al cor, i tantes persones --cardenals, bisbes, religioses i laics, més enllà de les nostres fronteres-- m'han demanat que us transmeti el seu condol". L'arquebisbe ha afirmat que "no és fàcil comprendre i acceptar aquesta realitat", però ha demanat a aquells que han perdut éssers estimats en la tragèdia que "no malgastin el dolor" perquè "tot té sentit en les nostres vides" i "la fe ens diu que el nostre dolor i patiment, unit al de Crist a la creu, és portador de salvació".

Centenars de fidels han seguit el funeral des de l'interior del temple i també des de la pantalla gegant instal·lada a la plaça de la Quintana, sobre l'escenari habilitat per les festes de sant Jaume, que es van suspendre. Les campanes han començat a tocar a morts des de les sis, una hora abans de l'inici del funeral, que és oficial però no d'estat, una categoria reservada a autoritats o persones significatives per a la història d'un país.

La cerimònia religiosa de comiat ha tingut lloc després que ha pujat fins a 79 el nombre de víctimes mortals del descarrilament del tren Alvia. Aquest mateix dilluns s'ha sabut que continuen ingressats 69 dels ferits, dels quals 22 són crítics. Dos dels que es troben en aquesta situació de màxima gravetat són dos nens, ingressats a l'UCI pediàtrica.

Pel que fa a la investigació dels fets, el maquinista, que està acusat de 79 homicidis imprudents, ha assegurat davant del jutge que investiga els fets que es va despistar tant durant el tràgic viatge, que no sabia ni on era.

Francisco José Garzón Amo va agafar un revolt que havia fet una seixantena de vegades superant el doble de la velocitat permesa. Segons ha explicat al jutge, va arribar a frenar, però ja era massa tard.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut