Barcelona

La CUP proposa un acord multipartit pel dret a decidir i reclama frenar les retallades

· La Candidatura d'Unitat Popular s'ha estrenat al Parlament de Catalunya.
· El seu representant, David Fernàndez, ofereix col·laboració en el camí del dret a decidir.
· La CUP ha reivindicat la força del poble i s'ha situat com la garantia d'una veu sincera i amb sensibilitat social.

Felip GordilloActualitzat
La Candidatura d'Unitat Popular s'ha estrenat amb força al Parlament de Catalunya. El seu representant, David Fernàndez, ha inaugurat una retòrica poc habitual a la cambra catalana. Fernàndez ha reivindicat la força del poble i s'ha situat com la garantia d'una veu sincera, amb sensibilitat social i pensant en els Països Catalans.

La CUP assegura que el país es troba en tres crisi profundes: una de nacional, una de socioeconòmica i una de democràtica. Fernàndez assegura que en aquesta conjuntura el Parlament no està a l'alçada de les circumstàncies perquè "regna però no governa".

En el primer punt, la situació nacional, la CUP certifica que "Catalunya porta el ritme cap a la seva llibertat política" i proposa un acord multipartit pel dret a decidir. Fernàndez, ha ofert "mà estesa, puny tancat i llums i taquígrafs en la gestió". Recorda, a més, que la Candidatura no oblidarà els Països Catalans.

Fernàndez considera que "és inútil parlar de crisi sense parlar d'independència i parlar d'independència sense parlar de crisi", tot i això avisa que "és un mal favor vincular autodeterminació amb retallades".

"Sense por de desobeir el dèficit"

Pel que fa a la part econòmica, David Fernàndez, ha reiterat l'evidència: a la CUP són anticapitalistes. El seu representant ha ofert una sèrie de propostes per canviar la cara a la crisi i que, segons diu, no costen ni un euro: moratòria desnonaments, repartir el treball, utilitzar el software lliure i no vendre els recursos estratègics com la gestió de l'aigua o dels peatges.

La CUP recorda que "l'autoritat es demostra amb els forts" i deixa clar que no li fa "cap por desobeir la limitació amb el dèficit". De fet, Fernàndez aposta per sortir del que ha anomenat "deutecràcia" per combatre "la Unió Europea del capital, dels mercaders i dels gàngsters amb corbata".

Fernàndez, en un discurs ple de cites, ha volgut tancar aquest apartat amb una frase d'un decret de la Generalitat de Catalunya de 1936: "La mort del capitalisme equivaldrà a la victòria del poble".

"Caminem cap a Ítaca, però Ítaca està intervinguda per la troica"

El tercer fil del discurs de Fernàndez ha estat l'aprofundiment de la democràcia. La CUP reclama una llei contra l'homofòbia i un reconeixement del dret a l'avortament. David Fernàndez també ha fet referència a les bales de goma dels Mossos d'Esquadra recordant el nom de nou persones que presumptament han perdut la vista per culpa d'aquesta munió de la policia.

Fernàndez ha recordat que continuen "caminant cap a Ítaca, però Ítaca està intervinguda per la troica". En aquest sentit, ha augurat que la troica desfilarà pels despatxos del departament d'Economia.

Fernàndez ha aixecat els seus primers aplaudiments al Parlament quan ha acusat el govern espanyol de posar setge a la llengua durant anys i haver "aconseguit que 12 famílies de 50.000 no vulguin estudiar en català".

Fernàndez ha fet tota la seva intervenció amb una samarreta il·lustrativa: una Xàtiva entre flames, una ciutat cremada per les tropes de Felip V. David Fernàndez ha acabat les seves intervencions amb el lema "visca la terra".

Mas recull la mà estesa per a l'autodeterminació

El candidat a president, Artur Mas, ha donat la benvinguda als representants de la CUP. El líder de CiU els ha desitjat sort i encert i ha agraït la mà estesa per portar l'autodeterminació a bon port. Mas ha assegurat a Fernàndez que accepta la mà estesa, tot i que entén que la Candidatura continuarà amb el "puny tancat contra les retallades".

La rèplica del candidat s'ha convertit per moments en un batalla ideològica sobre les virtuts i els defectes del capitalisme. Sobre mesures concretes, Mas ha reconegut que no van ser prou ràpids per evitar el drama dels desnonaments, però ha reivindicat la feina que han fet moltes institucions per ajudar els afectats.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut