Imatge del ple ordinari en què l'Ajuntament de Girona s'ha declarat territori català lliure i sobirà
Imatge del ple ordinari en què l'Ajuntament de Girona s'ha declarat territori català lliure i sobirà
Girona

Girona, la primera capital de província a declarar-se territori lliure i sobirà

La moció, presentada per la CUP, ha tirat endavant amb el suport de Convergència i Unió i Iniciativa. El PSC s'ha abstingut i el PP hi ha votat en contra.

RedaccióActualitzat
L'Ajuntament de Girona ha aprovat una moció que declara la ciutat territori català lliure i sobirà, la primera capital de demarcació que ho fa.

A més, també demana al Parlament que mitjançant una celebració d'un referèndum d'autodeterminació tiri endavant el procés per declarar i constituir l'Estat català, abans de l'11 de setembre del 2014.

La moció, que es va aprovar amb els 15 vots a favor de CiU, ICV i CUP, l'abstenció dels 7 del PSC i el vot contrari dels 3 del PP, també demana que polítics i persones destacades de la societat civil redactin la Constitució de la República Catalana.

Segons la moció, l'objectiu és impedir que la crisi s'agreugi i derivi en més retallades i més problemes de cohesió social a causa de les polítiques econòmiques i educatives i les reformes estatals que posen en perill l'economia, el model educatiu i el principi d'autonomia municipal.

El paper dels ajuntaments


El portaveu de CiU, Carles Ribas, ha explicat quin creu que ha de ser el paper dels ajuntaments: "Ja no només ha de ser el Parlament. Des de cadascun dels municipis hem de deixar clar que ens estem sentint atacats i que realment volem prendre una decisió envers el nostre futur."

La moció també demana al Parlament que debati la necessitat d'emprendre accions immediates per crear, entre d'altres, una hisenda pròpia i un banc nacional català.

Amb la declaració de ciutat lliure i sobirana, Girona s'ha sumat als més de 180 municipis catalans que també han donat suport a una moció d'aquestes característiques. Però en aquest cas no ha estat només això: Girona és la primera capital de demarcació que ha aprovat un text on es declara territori català lliure i sobirà.

Anar al contingut