Barcelona

Les farmàcies catalanes superen sense incidències el primer dia de l'euro per recepta

Les farmàcies catalanes han superat el primer dia de la taxa d'un euro per medicament sense incidències destacables, tot i que amb menys afluència de gent. Algunes dificultats puntuals en el sistema informàtic que, en general, ha funcionat bé. Fins a la una del migdia ja s'havien fet 70.000 dispensacions.

RedaccióActualitzat
Les farmàcies catalanes han superat la primera jornada de la taxa d'un euro per recepta sense incidències destacables, segons ha informat el Col·legi de Farmacèutics de Catalunya en un comunicat. El sistema informàtic ha funcionat, i només hi ha hagut alguna incidència puntual de tipus tècnic o administratiu, per la falta de concordança amb algunes dades dels usuaris; una circumstància que consideren inevitable en tractar-se d'un operatiu nou.

Aquest dissabte, vigília de Sant Joan i dia de l'entrada en vigor de l'euro per recepta, ha estat d'absoluta normalitat a les farmàcies de Catalunya. Només alguna incidència puntual en el sistema informàtic ha produït dificultats que, finalment, s'han pogut resoldre sense que cap usuari s'hagi vist afectat.

Fins a la una del migdia, s'han fet 70.000 dispensacions de medicaments subjectes a taxa amb absoluta normalitat, segons ha informat CatSalut.

El gerent d'Atenció Farmacèutica i Prestacions Complementàries del CatSalut, Antoni Gilabert, ha destacat que durant el matí, tot ha funcionat amb "normalitat". Gilabert ha explicat que a algunes farmàcies s'han hagut d'esforçar perquè el funcionament fos l'adequat. També ha recalcat que l'activitat ha estat "lleugerament inferior a un dissabte normal", tot el contrari que en les jornades anteriors, en que l'afluència de clients va augmentar notablement.

El servei de suport que el Col·legi de Farmacèutics té per atendre els facultatius, s'ha hagut de reforçar durant el dia per atendre trucades d'unes cinc-centes farmàcies de les tres mil que hi ha a Catalunya. La majoria de dubtes han estat per qüestions informàtiques.

I si no vull pagar?

Gilabert ha recordat que la taxa s'ha de pagar per llei, excepte els col·lectius exclosos. Així mateix, ha reconegut que no poden fer que el pacient no tingui la medicació si es nega a pagar en aquell moment.

A més, ha afegit, el farmacèutic "no pot forçar a un ciutadà que ha de pagar a que ho faci". Gilabert ha explicat que si una persona no vol pagar ha d'omplir un formulari en el qual manifesta que coneix què significa no pagar una taxa que està aprovada per llei i que vol dir saltar-se la llei. "A partir d'aquí es posa en marxa el procediment administratiu comú que passa en qualsevol taxa, tribut o impost que tenim a Catalunya i és que l'administració pública davant el no pagament reclama per la via normal i després per l'executiva amb un recàrrec el pagament de la taxa".

Queixes i confusió


Alguns clients s'han queixat perquè no veuen bé que hagin de pagar aquest euro addicional per cada medicament que els receptin.

Les persones que n'estan exemptes són les que cobren una renda mínima d'inserció i que les que reben una pensió no contributiva. En total unes 127.000 persones. Tampoc s'ha de pagar l'euro quan el medicament receptat costa menys d'un euro amb seixanta-set cèntims. Entre els pensionistes, que fins ara no havien de pagar res pels medicaments, n'hi ha els que es resignen i els que no ho troben bé.

La Generalitat considera que la nova taxa s'ha introduït amb normalitat. Per a les farmàcies ha estat un primer assaig, però la veritable prova de foc serà dilluns, quan es preveu més afluència de clients amb receptes. A més, els farmacèutics estan preocupats pel nou copagament establert pel govern espanyol, en què es pagarà en funció de la renda. Ha d'entrar en vigor diumenge que ve i diuen que encara ningú no els han explicat res.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut