Amb aquest gest, els tuaregs responen a la crida de l'ONU per acabar amb la violència
Amb aquest gest, els tuaregs responen a la crida de l'ONU per acabar amb la violència
Tombouctou

Els tuaregs anuncien el final "unilateral de les operacions militars" al nord de Mali

El grup independentista tuareg del Moviment Nacional d'Alliberament d'Azawad ha anunciat el final "unilateral de les operacions militars" al nord del Mali, a partir d'aquest dijous. En una nota, aquest grup afirma que la decisió és la resposta a la crida del Consell de Seguretat de l'ONU perquè aturessin els atacs a les regions que actualment controlen i que divideixen en dos el país.

RedaccióActualitzat
Al text, signat pel secretari general del grup, Bilal Ag al Sharif, es "responsabilitza la comunitat internacional de la protecció del poble azawadi" —que viu al nord del país— "davant d'un eventual atac de Mali".

Les Nacions Unides han condemnat els saquejos i l'ocupació del territori per la força consumada pels grups de rebels tuaregs al nord del Malí, als quals han demanat l'aturada immediata de les hostilitats i de tota mena de violència. Els 15 membres del màxim organisme de l'ONU, aquest mes presidit pels Estats Units, han demanat totes les parts que arribin a una solució pacífica mitjançant el diàleg polític i han remarcat la importància que es respecti la seguretat dels civils i els drets humans. L'ONU ha alertat del perill que suposa a la regió Al-Qaeda del Magreb Islàmic, que hi ha augmentat l'activitat.

D'altra banda, i com a mesura de pressió, la Comunitat Econòmica d'Estats de l'Àfrica Occidental (CEDEAO) va imposar dilluns passat un embargament total contra la junta militar de Mali que va aconseguir el poder el 22 de març passat, fins que no es recuperés plenament l'ordre constitucional.

La rebel·lió tuareg que va esclatar el 17 de gener ha estat el principal detonant del cop d'estat que el 22 de març passat va derrocar el president de Mali, Amadou Toumani Touré.
Anar al contingut