Barcelona

Ortega diu que la rebaixa dels sous públics és temporal i afectaria part de les dues pagues extres

L'endemà que el president Artur Mas anunciés que s'apujaran els impostos, s'incrementaran les taxes i hi haurà noves baixades dels salaris dels treballadors públics, la vicepresidenta del govern ha defensat les mesures a "Els matins" de TV3 emparant-se amb el propòsit de complir l'objectiu del dèficit de l'1,3% l'any que ve. Joana Ortega ha manifestat que la rebaixa dels sous públics és una mesura temporal acotada al 2012 per evitar acomiadaments i que tot apunta que afectarà les pagues extres. D'altra banda, ha defensat el "tiquet moderador" en els medicaments per combatre'n l'abús del consum.

Marta CarnicéActualitzat
Els treballadors públics veuran reduïdes les pagues extres del juny i el desembre l'any que ve, segons ha deixat entreveure la vicepresidenta del govern a "Els matins", on ha donat algun detall més sobre les noves mesures d'ajust anunciades pel president Artur Mas. Unes mesures que, segons ha justificat, serveixen per evitar acomiadaments i mantenir els serveis que ofereixen als ciutadans. Tot i això, ha assegurat que hi estem obligats pel context actual, però també per l'herència rebuda.

Ortega ha explicat que la rebaixa del sou dels treballadors, que afectarà unes 200.000 persones, és una mesura temporal acotada al 2012 i que afectarà una part del complement de la nòmina: "Segurament dos cops a l'any". Per tant, tot apunta que la reducció afectarà les pagues extraordinàries.

Davant d'aquesta mesura, la vicepresidenta ha demanat "sacrifici i esforç" als treballadors públics "per no haver d'augmentar la bossa d'atur". Ara bé, s'ha mostrat convençuda que aquest col·lectiu "entén les rebaixes i és conscient que ha de fer l'esforç" i ja ha avançat que si el govern espanyol pren alguna mesura més que afecti els sous, "la Generalitat la retirarà".

Ortega ha afegit que hores abans que Mas anunciés les noves retallades pel 2012, en va informar personalment els sindicats. En aquest sentit, ha manifestat: "Hem de fer l'esforç d'un pacte consuat amb Parlament i sindicats per parlar de retallades que afecten la funció pública".


El "tiquet moderador" per combatre l'abús del consum


Sobre el "tiquet moderador" per les receptes de medicaments, que suposaria un pagament afegit per part de l'usuari, a banda del copagament que ja assumeix actualment, Ortega ha manifestat que la mesura vol combatre l'abús del consum. "La gent no ha de tenir a casa més medicaments dels que necessita", ha dit.

En qualsevol cas, la vicepresidenta, que ha manifestat que amb totes les rebaixes esperen estalviar 1.000 milions d'euros, ha assegurat que s'han de mantenir els serveis públics però cal fer un esforç suplementari per mantenir els serveis bàsics i, en aquesta línia, ha defensat que l'executiu vol dur a terme polítiques "per coresponsabilitzar els ciutadans i que tothom sigui conscient que els serveis públics tenen un cost i han d'ajudar a finançar-los". "Tothom s'ha d'estrènyer el cinturó", ha dit. Ara bé, ha reconegut: "Hi ha coses on no es pot retallar".

La congelació en obra pública es mantindrà durant el 2012


Joana Ortega també ha anunciat que la congelació en obra pública es mantindrà durant el 2012 però que està previst començar a reactivar-la a partir del 2013.

Després de reiterar que hi ha nivells administratius excessius, la consellera de Governació ha manifestat: "Necessitem que els ajuntaments mancomunin serveis i puguin rendibilitzar les grans infraestructures que s'han fet".

Pel govern català, el pacte fiscal és prioritari i "ho posarem sobre la taula cada cop que haguem de parlar amb el PP". Ortega també ha defensat que l'estat espanyol necessita recompondre la relació de Catalunya i Espanya.

Pel que fa al moment d'anunciar les mesures, dos dies després de les eleccions generals, la consellera ha explicat que ho han posat sobre la taula en "el moment que crèiem oportú" i "quan s'ha començat a treballar amb els pressupostos". A més, ha recordat com "l'oposició ha jugat de manera deliberada en la campanya" amb els ajustaments que ha portat a terme aquest 2011 l'executiu català. Així doncs, creu que si hi hagut cost electoral, ha estat en l'últim any i, tot i això, ha sentenciat: "La gent ha premiat el rigor, la coherència, la responsabilitat i la transparència". I és que, segons assegura: "La gent entén els ajustos i demana lideratge, que s'expliquin mesures i que s'apliquin".

Sigui com sigui, el govern continuarà allargant la mà a tots els grups, però ha demanat responsabilitat a la resta de formacions.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut