Manual d'ús

2.4.4.6.2. Presentació dels noms propis

En general, la primera vegada que un nom propi concret apareix en una informació, el diem amb la denominació completa i l’acompanyem del context necessari perquè l’audiència l’identifiqui. Les següents vegades podem designar la persona, l’entitat o el lloc de manera més breu.

   

L’alcalde Vila ha assenyalat el Ministeri de Foment i el Departament d’Obres Públiques de la Generalitat com els màxims responsables de l’incompliment del compromís verbal que van adquirir amb l’Ajuntament ara fa cinc anys.

Segons Vila, si no s’obre l’enllaç nord a l’autopista, l’Ajuntament retardarà la concessió de la llicència d’activitats de la presó.

L’alcalde de Figueres, Santi Vila, ha assenyalat el Ministeri de Foment i el Departament d’Obres Públiques de la Generalitat com els màxims responsables de l’incompliment del compromís verbal que van adquirir amb l’Ajuntament ara fa cinc anys.

Segons l’alcalde / Vila, si no s’obre l’enllaç nord a l’autopista, l’Ajuntament retardarà la concessió de la llicència d’activitats de la presó.

Presentem els noms propis amb el grau de detall just perquè l’audiència situï els fets que expliquem, segons la proximitat i l’interès de la informació. Si ens referim a fets que passen en llocs allunyats del nostre entorn, els situem sense excedir-nos en detalls.

En la introducció de declaracions, identifiquem clarament la persona que parla, amb el nom i la funció. Evitem ometre aquestes dades, i també duplicar-les innecessàriament.

   
Televisió Ràdio

Els bombers esperen poder controlar avui l’incendi que crema des de diumenge a Eivissa. El vent i les característiques del terreny han dificultat les tasques d’extinció.

Francesc Antich.

INSERT / TALL DE VEU

Els bombers esperen poder controlar avui l’incendi que crema des de diumenge a Eivissa. El vent i les característiques del terreny han dificultat les tasques d’extinció.

INSERT amb el rètol Francesc Antich, president del Govern Balear

Els bombers esperen poder controlar avui l’incendi que crema des de diumenge a Eivissa. El vent i les característiques del terreny han dificultat les tasques d’extinció, segons ha explicat el president del Govern Balear, Francesc Antich.

TALL DE VEU

En la introducció de cròniques, evitem fórmules en què el cronista es pugui confondre amb el protagonista de la notícia.

   

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, s’ha entrevistat amb la ministra de Sanitat, Cristina Domènech.

CRÒNICA

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, s’ha entrevistat amb la ministra de Sanitat, Leire Pajín. Ens ho explica Cristina Domènech.

CRÒNICA

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, s’ha entrevistat amb la ministra de Sanitat, Leire Pajín. Cristina Domènech, bona tarda.

CRÒNICA

TEMES:
RigorQualitatMaterial informatiuLlenguatgeLlengua
Anar al contingut