Manual d'ús

2.4.4.6.1. Casos de restricció dels noms propis

Prescindim dels noms propis que no aporten informació rellevant, sobretot si parlem d’un context allunyat del nostre.

   
Aquest matí hi ha hagut un tiroteig al barri de Devínska Nová Ves, a la capital eslovaca, Bratislava, on han mort set persones, segons la portaveu dels serveis d’emergència, Dominika Šulková. Aquest matí hi ha hagut un tiroteig a la capital eslovaca, Bratislava, on han mort set persones, segons els serveis d’emergència.

Diem els noms propis rellevants, i si cal els repetim per assegurar-nos que l’audiència els assimila. Si són difícils de dir, limitem la quantitat de vegades que apareixen en els textos orals, sobretot si els diem en directe, i ens hi referim d’altres maneres.

Text oral
   
El volcà Eyjafjallajökull continua actiu. Tot i això, les últimes observacions aèries han permès determinar que ja no en surt tanta cendra com els primers dies. El volcà islandès que ha originat el caos aeri a Europa continua actiu. Tot i això, les últimes observacions aèries han permès determinar que ja no en surt tanta cendra com els primers dies.

Evitem un excés de noms propis, sobretot en els textos orals. Encara que un per un no siguin difícils, molts de seguits costen de transmetre i d’assimilar. Si és possible, simplifiquem les llargues enumeracions de noms, especialment si obliguen a fer incisos explicatius.

Text oral
   
La periodista Cristina Morató explica les vides de Coco Chanel, Maria Callas, Jackie Kennedy, Wallis Simpson, Barbara Hutton, Eva Perón i Audrey Hepburn en el llibre “Divas rebeldes”. La periodista Cristina Morató explica en el llibre “Divas rebeldes” les vides de set dones famoses i rebels, entre altres Maria Callas i Audrey Hepburn.
TEMES:
LlenguaLlenguatgeQualitatMaterial informatiuRigor
Anar al contingut