Manual d'ús

2.4.4.6.5. Noms de persona i càrrecs

Sovint les persones no són protagonistes de la informació per elles mateixes, sinó pel que representen, pel càrrec que exerceixen o pels fets en què intervenen. Si és així, i entre nosaltres no són prou conegudes, acompanyem el nom de la funció o bé prescindim del nom i ens referim directament al càrrec o la funció. En matèries allunyades del nostre entorn informatiu, evitem complicar la lectura i la comprensió amb noms propis concrets poc rellevants per a l’audiència.

   
El ministre de Sanitat de Nigèria, Otu Onyebuchi, adverteix del risc d’extensió d’un brot de còlera que ha provocat la mort de més de 300 persones des del juny i que ja afecta 11 dels 36 estats del país. Segons el ministre, se n’han detectat prop de 6.500 casos en els últims tres mesos. Les autoritats de Nigèria adverteixen del risc d’extensió d’un brot de còlera que ha provocat la mort de més de 300 persones des del juny i que ja afecta 11 dels 36 estats del país. Segons el Ministeri de Sanitat, se n’han detectat prop de 6.500 casos en els últims tres mesos.
La ministra espanyola de Cultura, Ángeles González-Sinde, es reunirà demà amb la seva homòloga belga, Fadila Laanan. La ministra espanyola de Cultura, Ángeles González-Sinde, es reunirà demà amb la seva homòloga belga.

Als textos orals, quan el càrrec o la condició tenen més valor informatiu que el nom de la persona, en general en frases introductòries, posem primer aquesta dada i després el nom concret.

   
Luis María Zengotitabengoa serà finalment extradit a Espanya. L’extradició del presumpte membre d’ETA l’ha autoritzada avui la justícia belga. El presumpte membre d’ETA Luis María Zengotitabengoa serà finalment extradit a Espanya. Ho ha autoritzat avui la justícia belga.
Albert Abelló, president de la Cambra de Comerç de Tarragona, s’ha mostrat convençut que les obres de l’autovia A-27, entre Valls i Montblanc, tindran un retard important. El president de la Cambra de Comerç de Tarragona, Albert Abelló, s’ha mostrat convençut que les obres de l’autovia A-27, entre Valls i Montblanc, tindran un retard important.

Identifiquem la persona segons la funció que té en la narració.

 
Joel Joan, coprotagonista de “Pluja constant”, diu que l’obra és pur teatre. El president de l’Acadèmia del Cinema Català, Joel Joan, considera que la llei del cinema no s’ha de veure com un problema sinó com un repte. Joel Joan, un actor declaradament culer, aposta per un 5 a 1 al clàssic. Joel Joan, intèrpret de dues cançons de “Porca Misèria”, critica la poca difusió del pop català.

Quan un màxim dignatari deixa de ser-ho, precedim el càrrec del prefix ex-, però en el moment que mor deixem d’aplicar-l’hi.

   
l’expresident Companys el president Companys l’expresident Montilla

Alguns atributs es mantenen invariables al llarg del temps.

   
l’exdictador xilè Augusto Pinochet el dictador xilè Augusto Pinochet
TEMES:
RigorQualitatMaterial informatiuLlenguatgeLlengua
Anar al contingut