Manual d'ús

2.4.4.6.3. Posició dels noms propis

En general, no comencem una informació directament amb un nom propi. Perquè l’audiència l’identifiqui immediatament i no hagi de fer cap esforç per situar-lo, el precedim d’una introducció, sobretot si no és prou conegut. En alguns casos podem prescindir del nom.

   
David Cameron i Nick Clegg redoblen l’esforç de contenció i estudien una retallada pressupostària del 40 per cent. El primer ministre britànic, David Cameron, i el viceprimer ministre, Nick Clegg, redoblen l’esforç de contenció i estudien una retallada pressupostària del 40 per cent.
El govern britànic redobla l’esforç de contenció i estudia una retallada pressupostària del 40 per cent.

En els textos orals els elements previs al nom serveixen, a més, per indicar a qui llegeix en quina llengua l’ha de pronunciar.

   
Angela Merkel, la cancellera alemanya, ha advertit que el seu govern es planteja exigir una aportació extra a les grans companyies d’energia. La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha advertit que el seu govern es planteja exigir una aportació extra a les grans companyies d’energia.

Si no ens podem estendre en explicacions en una primera frase, deixem per a més endavant, un cop ja hàgim donat prou context, els noms concrets que requereixin presentació.

     
Entradeta Jimmy Carter ha deixat Pyongyang després d’aconseguir la llibertat d’Aijalon Gomes. L’expresident dels Estats Units Jimmy Carter ha deixat Corea del Nord després d’aconseguir la llibertat del nord-americà empresonat per haver intentat entrar il·legalment al país.
Cos de la informació Jimmy Carter va arribar dimecres a la capital nord-coreana per negociar l’excarceració del professor d’anglès Aijalon Gomes, condemnat a vuit anys de treballs forçats per haver intentat entrar il·legalment al país. Jimmy Carter va arribar dimecres a Pyongyang, la capital nord-coreana, per negociar l’excarceració del professor d’anglès Aijalon Gomes, condemnat a vuit anys de treballs forçats.
TEMES:
LlenguaLlenguatgeQualitatMaterial informatiuRigor
Anar al contingut