Manual d'ús

2.4.4.6.6. Noms i cognoms

Els noms de persona presenten variacions segons el grau de formalitat i la necessitat de precisió. La persona que porta el nom és qui té l’última paraula sobre com l’anomenem. Fem públiques les denominacions recomanables a l’ésAdir.

En general, per designar algú de manera inequívoca, en la primera referència en diem el nom de pila i el primer cognom. En les següents referències en general en tenim prou amb el cognom.

   
La xef Ruscalleda és la nova ambaixadora de la Ruta del Xató. Ruscalleda s’encarregarà de promocionar aquest plat del Penedès. La xef Carme Ruscalleda és la nova ambaixadora de la Ruta del Xató. Ruscalleda s’encarregarà de promocionar aquest plat del Penedès.

En alguns casos, quan el primer cognom és molt comú, diem els dos cognoms, o bé només el segon, seguint l’ús habitual.

   

Daniel Sánchez ha dit que l’Espanyol tindrà un gest d’agraïment cap a Andrés Iniesta.

Sánchez ha dit que l’Espanyol tindrà un gest d’agraïment cap a Andrés Iniesta.

Daniel Sánchez Llibre ha dit que l’Espanyol tindrà un gest d’agraïment cap a Andrés Iniesta.

Sánchez Llibre ha dit que l’Espanyol tindrà un gest d’agraïment cap a Andrés Iniesta.

En la sessió de control al Senat, José Luis Rodríguez s’ha mostrat confiat que les reformes anunciades pel seu gabinet serviran per capgirar la situació econòmica.

En la sessió de control al Senat, Rodríguez s’ha mostrat confiat que les reformes anunciades pel seu gabinet serviran per capgirar la situació econòmica.

En la sessió de control al Senat, Rodríguez Zapatero s’ha mostrat confiat que les reformes anunciades pel seu gabinet serviran per capgirar la situació econòmica.

En la sessió de control al Senat, Zapatero s’ha mostrat confiat que les reformes anunciades pel seu gabinet serviran per capgirar la situació econòmica.

En general, no reduïm a un sol component ni els noms de pila ni els cognoms compostos.

   
Josep Blanco és l’únic català que podrà competir avui a Zuric en un dels mítings atlètics més importants del món. Josep Lluís Blanco és l’únic català que podrà competir avui a Zuric en un dels mítings atlètics més importants del món.
La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez, va viure fins als 18 anys a Blanes, la Selva. La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va viure fins als 18 anys a Blanes, la Selva.

Els noms de persona d’alguns àmbits geogràfics poden presentar l’ordre de nom i cognom diferent del nostre. En general, si la reducció a un sol component no és prou clara, preferim fer servir la denominació completa en l’ordre més habitual en els nostres mitjans.

Llengua    
Nom original (cognom + nom) Nom occidentalitzat
Japonès Suzuki Ichiro Ichiro Suzuki
Hongarès Losonczi Pál Pál Losonczi

Designem les persones amb respecte. En la informació, no fem servir formes pròpies de l’àmbit familiar o informal, si no és que s’han consolidat com a nom professional.

   
Trini Jiménez demana explicacions al Marroc. Sito Pons ha presentat el seu equip.

Fem un ús limitat de denominacions connotades, com ara malnoms, que puguin tenir una càrrega valorativa negativa. Fem un ús coherent, igualitari i no discriminatori de les fórmules informals de designació.

Podem fer servir el nom de pila sense el cognom per referir-nos a criatures si n’hem de preservar la intimitat.

TEMES:
RigorQualitatMaterial informatiuLlenguatgeLlengua
Anar al contingut