Peng Shuai, durant un partit de l'Open d'Austràlia del 2019 (Reuters/Edgar Su)
Peng Shuai, durant un partit de l'Open d'Austràlia del 2019 (Reuters/Edgar Su)

Peng Shuai diu ara que no va ser víctima de cap violació i que no va desaparèixer

En una entrevista a "L'Équipe", la tenista xinesa assegura que tot va ser "un enorme malentès" i demana que es deixi de "tergiversar" el seu cas

RedaccióActualitzat

Ni abús sexual, ni desaparició, ni censura. Tot va ser "un enorme malentès". La tenista xinesa Peng Shuai, protagonista d'una polèmica el novembre passat després de denunciar una suposada violació per part d'un exdirigent del règim xinès, demana que el seu cas "deixi de tergiversar-se".

Peng Shuai ha parlat amb L'Équipe, en la primera entrevista amb un mitjà de comunicació internacional i independent des de la seva presumpta desaparició, fa tres mesos.


En la conversa amb el diari francès, assegura que "mai" va dir que l'exviceprimer ministre xinès Zhang Gaoli l'ataqués sexualment:

"Agressió sexual? Mai vaig dir que ningú m'hagués sotmès a cap mena d'agressió sexual."

L'exnúmero 1 del món en dobles també apunta que, davant de l'enrenou provocat pel text que va penjar a la xarxa social Weibo, va ser ella mateixa qui va esborrar-lo i que en cap moment va desaparèixer:

"Simplement, molta gent, com els meus amics, inclosos gent del COI, em van enviar missatges i va ser del tot impossible respondre'ls a tots. Però, amb els meus amics més propers, en tot moment vaig mantenir-m'hi en contacte, parlant amb ells, contestant-los correus, també vaig parlar amb la WTA..."

"La meva vida privada, els meus sentiments, no s'han de barrejar amb la política o l'esport", demana la tenista, que en l'entrevista insisteix que va esborrar el missatge perquè va voler.

Afirma que no va saber res de la preocupació que va generar el seu silenci en la comunitat internacional ni dels missatges de tenistes amb l'etiqueta #WhereIsPengShuai ("on és Peng Shuai").

Peng remarca que la seva vida és "com ha de ser", sense "res especial", amb les emocions habituals en les noies:

"D'entrada, voldria que s'entengués qui soc: una noia completament normal. A vegades estic tranquil·la, a vegades estic contenta, a vegades trista, o fins i tot em puc sentir molt estressada, sotmesa a molta pressió... Totes les emocions i reaccions normals que tenen les dones."

Peng va concedir l'entrevista amb la condició que es fes en xinès i que es publiqués a Internet sense possibilitat de fer-hi comentaris, segons assegura el diari South China Morning Post. Un dirigent del comitè olímpic xinès traduïa a l'anglès, com també ho feia un traductor del diari des de París.

Un home llegeix 'L'Équipe' aquest dilluns a París
Un home llegeix L'Équipe aquest dilluns a París (EFE/Ian Langsdon)


Reunió amb el president del COI

En l'entrevista amb L'Équipe, Peng explica que dissabte va sopar amb el president del Comitè Olímpic Internacional (COI), Thomas Bach, a la "bombolla" on se celebren els Jocs, i van parlar dels "plans de futur" de la tenista.

En la trobada, que es va fer l'endemà de la inauguració dels Jocs Olímpics d'hivern de Pequín, la tenista va assegurar que anirà a veure algunes competicions d'aquests dies i va dir que estava decebuda per no haver-se classificat per als Jocs de Tòquio.

"També va mostrar la intenció de viatjar a Europa quan passi la pandèmia de la covid-19 i el president del COI la va convidar a Lausana", on hi ha la seu de l'organisme i el Museu Olímpic, segons informa un comunicat de la institució olímpica. La tenista i l'expresidenta de la Comissió d'Atletes del COI Kirsty Coventry van acordar "seguir en contacte".

Peng, guanyadora dels tornejos de Wimbledon i Roland Garros en la modalitat de dobles, va guanyar popularitat l'any 2014, quan es va convertir en la primera tenista xinesa a arribar al número u en qualsevol dels rànquings, en el seu cas, el de dobles.

Peng, durant un partit de l'Open de la Xina del 2019
Peng, durant un partit de l'Open de la Xina del 2019 (Europa Press/Rob Prange)


Acusacions de violació i setmanes sense donar senyals de vida

El 2 de novembre passat, Peng va desaparèixer. O, almenys, es van deixar de tenir notícies seves. Feia pocs dies, havia publicat a la xarxa social Weibo un missatge en què acusava Zhang Gaoli, amb qui havia mantingut una relació amorosa intermitent, d'haver abusat sexualment d'ella fa tres anys:

"Aquella tarda vaig tenir molta por. No esperava que fos així. No vaig accedir a tenir sexe amb tu i vaig seguir plorant aquella tarda. Per què vas haver de tornar amb mi, portar-me a casa per obligar-me a tenir relacions amb tu? Em sento com un cadàver errant."

Fins que, el 21 de novembre, va mantenir una conversa telemàtica amb el president del COI en què deia que es trobava bé al seu domicili de Pequín, només mitjans afins al govern xinès havien mostrat imatges de la tenista. També es va publicar un correu atribuït a Peng en què afirmava que no estava "desapareguda ni en perill". Els dubtes sobre si actuava sota coacció van fer que la WTA decidís suspendre els tornejos que celebra al país.

Segons l'associació de tenis femení, les converses amb Bach o els vídeos difosos per mitjans xinesos no feien desaparèixer les "preocupacions" sobre l'estat de la tenista o la capacitat de comunicar-se "sense censura i coercions".

Esportistes com Serena Williams, Naomi Osaka, Paula Badosa, Novak Djokovic o Gerard Piqué van expressar preocupació per la ubicació de la tenista, i la pregunta "On és Peng Shuai?" va arribar a ser portada de L'Équipe:


L'ONU i la Casa Blanca van demanar al govern xinès que informés sobre la localització i l'estat de salut de la tenista.

Al mes de desembre, Peng ja va negar les acusacions d'abús sexual en un vídeo publicat pel mitjà de Singapur Lianhe Zaobao.

 

ARXIVAT A:
Jocs OlímpicsXinaLlibertat d'expressió
Anar al contingut