On és i com està Peng Shuai? (REUTERS)
Tenis

La WTA suspèn els tornejos de la Xina pel cas Peng Shuai; l'ATP no s'hi uneix

Compleix la seva amenaça i cancel·la els tornejos programats a la Xina i a Hong Kong al considerar que no és clar si Peng Shuai està sana i estàlvia

Xavier Bonastre i ThióActualitzat

L'Associació de Tenistes Femenines (WTA) ha suspès els tornejos programats a la Xina i a Hong Kong per les incerteses i la censura que envolta el cas de la tenista xinesa Peng Shuai, exnúmero 1 mundial de dobles, des que va denunciar abusos sexuals per part d'un exaltcàrrec del govern xinès. Des que va fer la denúncia, el 2 de novembre passat, a través de les xarxes socials, no hi ha hagut una aparició prou clara de l'esportista que la WTA considerés suficient com a prova que Peng Shuai està sana i estàlvia. Declaracions del president de la WTA, Steve Simon

"No veig com les nostres esportistes poden competir a la Xina mentre Peng Shuai no pot comunicar-se amb llibertat i ha estat pressionada per desdir-se de les seves acusacions d'abusos sexuals"  

La decisió de la WTA suposa suspendre nou tornejos, incloent-hi el Masters, que havia de tornar a disputar-se a Shenzen, i que enguany, excepcionalment, s'ha celebrat a Guadalajara, a Mèxic, amb victòria final de Garbiñe Muguruza.

Mitjans afins al govern xinès han presentat diverses "proves" per intentar certificar que Peng Shuai es troba perfectament. Fins i tot hi va haver una conversa telemàtica entre el president del Comitè Olímpic Internacional, Thomas Bach, i la tenista, però que la WTA no va considerar suficient al creure que no demostrava que no estigués condicionada o coartada i que pogués parlar lliurement. A més, només es va distribuir una fotografia d'aquella conversa.

La foto de la videoconferència entre Bach i Shuai (REUTERS)

 

La WTA, per la seva banda, va justificar la mesura presa amb aquestes paraules:

 "És una desgràcia haver hagut d'arribar a aquest punt. Però no podem posar en perill les jugadores celebrant tornejos a la Xina. Els líders del país no ens han deixat cap altra opció"

 

 

 

L'ATP no es mulla

   Hi havia expectació per conèixer quina seria la postura de l'Associació de Tenistes Professionals després de la dràstica decisió de la WTA. La reacció ha estat més aviat contemporitzadora. El president de l'ATP, l'extenista italià Andrea Gaudenzi, ha dit en un comunicat:

"Instem novament a una línia de comunicació directa entre la jugadora i la WTA per establir una imatge més clara de la situació"

 

   S'havia especulat amb què l'ATP podria suspendre també els torneijos del seu calendari que es disputen a la Xina. però no ha estat així. La postura de l'ATP és esperar i veure-les venir.

           "Continuarem consultant amb els nostres membre i monitorejant el desenvolupament de les coses a mesura que evolucioni aquest problema"

 

  En altres paraules, l'ATP no farà res que pugui posar en perill els seus interessos econòmics. La situació de Peng Shuai és només un "problema" i que en tot cas --sembla desprendre's del comunicat--  ja es solucionarà per sí sol, per a l'ATP. 

      

 

Anar al contingut