Motociclisme

Pedrosa no serà a Montmeló, on Stoner intentarà desbancar Lorenzo

La cinquena prova del Mundial de motociclisme, que es correrà aquest cap de setmana al Circuit de Catalunya, arrencarà sense Dani Pedrosa, cosa que traslladarà l'atenció al duel entre Casey Stoner i Jorge Lorenzo pel liderat en Motogp. Amb dos triomfs en quatre curses , l'australià Casey Stoner (Honda) es manté segon a la general a vuit punts de Jorge Lorenzo (Yamaha), mentre que Dani Pedrosa (Honda) tanca el podi en la tercera posició amb 61 punts, a 17 del líder. El Circuit de Catalunya compleix precisament aquest cap de setmana vint anys acollint curses del Mundial de motociclisme, després d'aconseguir ser la seu del GP d'Europa el 1992, un període de temps en què l'italià Valentino Rossi ha estat el gran dominador al podi, amb nou triomfs.

Guanyador a Portugal i allunyat a Montmeló de la cursa, ara a Pedrosa li queda prendre-s'ho amb tranquil·litat, ja que el calendari de Motogp ofereix una successió de curses que li exigiran el màxim en els pròxims dos mesos, en què es disputaran sis proves en vuit setmanes.

A la banda contrària de Pedrosa hi ha Simoncelli, assenyalat per molts com el culpable de la caiguda del barceloní i el pilotatge agressiu que ha estat molt criticat, especialment per Lorenzo, amb qui manté una agra relació. De fet, s'espera la compareixença de Simoncelli a la comissió de seguretat perquè aclareixi el que va succeir a Le Mans, on va ser penalitzat en carrera amb una passada per la línia de garatges.

Lorenzo, que ha estat un dels encoratjadors del debat per la seguretat als avançaments aquestes últimes setmanes, defensarà el liderat davant l'empenta de Stoner. El mallorquí és el vigent guanyador al traçat català, on va compartir el podi amb Stoner i Pedrosa, encara que en el record de molts aficionats encara és molt present la derrota que va viure fa dos anys pel seu company d'equip, l'italià Valentino Rossi, avui a Ducati, que li va fer un avançament de vertigen en l'últim revolt. Pel que fa a Rossi, l'italià segueix encallat en la progressió del seu Ducati. És cinquè en la general i només ha pujat una vegada al podi en les quatre carreres anteriors, quan va ser tercer a Le Mans.

Stoner, sempre al podi aquesta temporada, a excepció de Jerez, quan se'n va anar a terra després que se l'emportés per davant Rossi, parteix com un dels favorits per sumar la seva tercera victòria en el Mundial i la segona a Montmeló, on el 2007 ja va aconseguir el triomf.

La previsió del temps al Circuit de Catalunya apunta risc de pluja durant els dies d'entrenaments i diumenge dia 5 de carrera.

En Moto2, després de l'èxit de Marc Márquez (Honda) a Le Mans, on va aconseguir la seva primera victòria després de tres carreres sense puntuar, l'alemany Stefan Bradl (Kalex), que participarà per primera vegada a Montmeló, és l'actual líder després de guanyar dues carreres. En aquesta categoria intermèdia, Julián Simón (Suter) ha ascendit a la segona posició després d'arribar a Le Mans cinquè, mentre que els 25 punts que va aconseguir Márquez l'han situat en el novè lloc.

La categoria dels 125 cc segueix tenint Nico Terol (Aprilia) com el gran favorit i líder indiscutible del vuitè de litre. Ha guanyat les tres primeres carreres i a Le Mans va ser segon, on el protagonisme se'l va emportar el català Maverick Viñales (Aprilia), que als seus 16 anys es va convertir en el pilot més jove a guanyar una carrera. A Viñales el traçat de Montmeló no se li ha donat gens bé en anteriors assajos, com així ho ha reconegut el pilot de Roses (Alt Empordà). Tampoc a Terol, ja que en els tres últims anys ha pujat una vegada al podi, després d'acabar segon el 2009, però on també suma dos abandonaments, com el de l'any passat en l'última volta.