Josep Lluís Núñez a la Fira de Barcelona, el novembre de 2008
Josep Lluís Núñez a la Fira de Barcelona, el novembre de 2008

Núñez, el constructor que va driblar la crisi però va topar amb el cas Hisenda

Actualitzat

L'any 2008, quan punxava la bombolla immobiliària i trontollaven promotors i constructors, Josep Lluís Núñez es permetia el luxe d'explicar per què, a ell, no li passaria, tal com explicava a TV3 al saló Meeting Point.

"Aquí ha corregut molt diner, molt diner. Però a tota base de garanties i préstecs i pignoracions."

"Quan un munta una indústria i fabrica, ha de pensar que un dia poden baixar les vendes. I el que no es pot fer mai és endeutar-se amb operacions on realment no hi ha assegurat un ingrés."

Era la filosofia de qui ja havia sobreviscut a molts contratemps, des que va iniciar-se en el negoci a meitat de la dècada dels seixanta, de la mà del seu sogre.

Aliè als cercles de la burgesia de l'època, els xamfrans de l'Eixample van ser la seva especialitat; després dels pisos, va diversificar-se als pàrquings de 24 hores i els hotels, mentre el nom de Núñez y Navarro s'incorporava a l'imaginari de la ciutat.

També es relacionava amb projectes polèmics, més d'un, que encenien moviments veïnals per defensar patrimoni arquitectònic o bé espais naturals. És el cas de Vallcarca o la Torre Negra, a Sant Cugat, un projecte encara empantanegat als tribunals, o la casa Golferichs.

Amb un patrimoni estimat per alguns mitjans de 600 milions d'euros, el sisè sentit de Josep Lluís Núñez per driblar la crisi econòmica va topar amb una altra realitat: la dels jutjats.


Un any a la presó

El fil de l'anomenat "cas Hisenda" va portar la fiscalia fins a Núñez i el seu fill, condemnats per participar en una trama per subornar inspectors fiscals.

El Suprem va rebaixar la pena a dos anys, i el 2014 va entrar a Quatre Camins. Un any després, va obtenir el tercer grau i, discretament, desapareixia de l'escena pública. Amb alguna excepció, com la commemoració dels 25 anys de la Copa d'Europa de Wembley el 2017. 

 

Josep Lluís Núñez, el 2017 a la celebració del 25è aniversari de la Copa d'Europa que es va jugar a Wembley el 1992


De Barakaldo a Barcelona

Josep Lluís Núñez i Navarro va néixer a Barakaldo fa 87 anys. Quan en tenia 7, va arribar a Barcelona. Es va casar amb Lluïsa Navarro, filla d'un ric constructor immobiliari.

El 1966 comença l'aventura empresarial del matrimoni i el 1967, amb els pisos de renda lliure, el gran negoci. Un negoci que encara es fa més gran a la Barcelona de Porcioles i els plans del "desarrollismo".  

Edifica edificis i nombroses promocions, sobretot a les cantonades de l'Eixample, amb un estil i materials sempre marca de la casa. Les últimes dècades també han estat les de les promocions de luxe, com la de Can Calella a Sant Vicenç de Montalt. Esgotats els solars també s'ha dedicat a la rehabilitació de grans edificis a Barcelona.

 

ARXIVAT A:
Mercat immobiliari
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut