Vela

La vela, un esport a l'alça entre els més joves a Catalunya

Milers de joves i adolescents participen cada estiu en casals i cursos especialitzats en vela; aquests dies, els de Vilanova, conviuran amb les regates preliminars de la Copa Amèrica

Ruth Gumbau Velasco

Les regates preliminars de la Copa Amèrica tindran lloc des de divendres 15 fins diumenge 17 a Vilanova i la Geltrú. La vela, amb uns 10.000 federats a Catalunya, és dels esports que atrau més l'atenció de la canalla als mesos d'estiu. 

Els més petits naveguen amb els Optimist, uns vaixells en què van completament sols, una circumstància que els ajuda i no solament en l'esport, segons l'alumna d'onze anys Marta Stucchi:

"T'ajuda per quan siguis gran, perquè tu prens les teves decisions i no tens ni els pares ni els teus amics perquè et diguin què fer." 

Un aprenentatge que adquireixen a les classes i gràcies al fet de compartir-les amb companys més grans. A les classes, nens de 6/8 anys es barregen amb adolescents, com explica el coordinador de l'escola de vela del Club Nàutic Vilanova, Gonzalo Pablos: "És com la vida; al final tu deixes d'estar amb persones de la teva edat. T'has de relacionar amb tothom i la vela t'obliga a relacionar-te amb tothom".

Una pista de tenis o un camp de futbol són sempre iguals, però el mar és una altra cosa. Dins del vaixell, un Optimist, van completament sols. Segueixen les instruccions del monitor, però són ells contra el mar i, de vegades, com és normal, tenen por, com admeten la Marta i l'Arnau Gergelé. Pels monitors, cal molta psicologia per tractar amb la canalla.

"És una mica complex portar els nanos, perquè estem en un medi natural i no podem controlar el que passa al cel o al mar... Donar aquesta confiança als nanos és molt difícil."

ARXIVAT A:
Copa Amèrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut