La USAP celebrant la tornada a l'elit (@rugbyprod2)
Rugbi

La USAP esborra les excuses i el Biarritz per tornar al Top 14 (33-14)

L'any passat, va ser la pandèmia; avui, podien ser la canícula i la pressió. Però la USAP, millor a la segona part que a la primera, ha imposat la superioritat que ja havia mostrat a la fase regular i jugarà la temporada que ve a la màxima categoria del rugbi francès

Jordi SunyerActualitzat

Que catalans i bascos juguin finals ha esdevingut tendència al sud i al nord de l'Albera i del Bidasoa, i segurament hi haurà qui hi cercarà un simbolisme, encara que només un jugador del país (el mig de melée Sadek Deghmache, fill de Ceret) hagi estat present al XV perpinyanès d'avui. Perpinyà i Biarritz no es trobaven per disputar-se un títol des del 1939, i, aquesta vegada i a diferència dels precedents anteriors, era el de la Segona Divisió del rugbi gal: paradoxalment, van ser els sang i or els qui van ensorrar els biarrots derrotant-los en l'últim partit de la Lliga 13-14. El sentiment a Lapurdi, doncs, podia ser més de venjança; al Rosselló, on fa una dotzena d'anys encara passejaven el planxot, ja feia un grapat d'anys que es respirava un cert aire d'urgència per tornar a l'elit. La USAP, però, ha sabut gestionar la pressió i ha assolit l'ascens al Top 14 amb solvència (33-14), malgrat tornar a exhibir cert nerviosisme en la fase defensiva durant el tram inicial. El club del Vernet té, així, una nova oportunitat per recobrar l'estatus que li pertoca, malgrat l'espectacularització salvatge de l'oval francès, i no esdevenir un equip ascensor.

Georges Tilsley en el moment d'anotar el primer assaig de la USAP (Retransmissió Canal+ França)

A la semifinal, els catalans van sorprendre l'Oyonnax amb una sortida abassegadora. Avui, al GGL Stadium de Montpeller, la USAP també ha volgut imprimir ritme al matx des de l'inici. I el BO n'estava advertit, però la primera marca ha estat rossellonesa; el pilar Walcker s'ha desempallegat del primer centre rival Saili, l'arrière Jaminet ha gestionat bé la superioritat i l'ala papú Georges Tilsley ha anotat (7-0, 10', amb transformació de Jaminet). La USAP, amb tot, ha tornat a pecar de certa indisciplina en defensa i ha concedit tres penalitats en sis minuts, que ha passat el mig de melée irlandès del Biarritz, James Hart (10-9, 30'). Però el XV de Patrick Arlettaz ha sabut tenir el cap fred per revertir la situació i forçar els errors bascos: Melvyn Jaminet ha estat prou fiable per aprofitar tres de les quatre concessions del Biarritz fins al descans (16-9, 38'). Especialment meritori, vista l'exigència del duel, que els equips hagin renunciat a la pausa per hidratació en una tarda gairebé estiuenca a lo Clapàs.

Melvyn Jaminet, l'arrière de la USAP, executant un cop de càstig (rugbyrama.fr)

L'inici de la represa ha acabat de donar el deix rossellonès al partit: els bascos han comès una altra infracció en un ruck en, pràcticament, la primera jugada, i Jaminet ha tornat a passar el cop (19-9, 42'). A més, l'àrbitre ha enviat Francis Saili al sin bin (49') per un avant voluntari quan els catalans eren a dues passes de la zona de marca. Contràriament al que suggerien els tècnics des de la banqueta, la USAP s'ha arriscat sol·licitant una melée a favor, i ha tingut premi: l'obertura fidjià Ben Volavola ha fintat una passada i s'ha fabricat l'esquerda per on plantar l'oval (26-9, 52', amb transformació de Jaminet).

"Aguantem la pilota!", ha demanat Damien Chouly al narbonès Tom Ecochard, que ha rellevat Deghmache com a mig de melée. I, certament, els rossellonesos han serrat les dents i han defensat molt millor que al primer temps. Més serena i lúcida que un Biarritz frustrat, la USAP ha anotat la tercera marca mercès a una puntada rasa de Volavola a l'esquena de la línia defensiva basca, que ha arreplegat Jaminet, autor també de la corresponent transformació (33-9, 74'). L'única marca del Biarritz, de Lucas Peyresblanques (33-14, 79') i l'exclusió de Damien Chouly per faltes reiterades a la pròpia zona de marca quedaran registrades com a anècdotes. Es palpava al Castellet, a la Plaça de la República, en qualsevol lloc on hi havia seguidors de la USAP: el rugbi ha omplert Perpinyà d'una joia necessària.

Anar al contingut