La nedadora transgènere Lia Thomas arrasa a les finals de l'NCAA
Thomas amb el trofeu que l'acredita com a guanyadora (Brett Davis-USA TODAY Sports)
Natació

La nedadora transgènere Lia Thomas arrasa a les finals de la NCAA

Thomas ha guanyat la cursa de 500 iardes lliures en una final en què gran part del públic ha protestat per la seva participació en categoria femenina

Redacció Esport3Actualitzat

La nedadora transgènere Lia Thomas ha guanyat la final de les 500 iardes lliures femenines (uns 457 metres) del Campionat de Natació de la NCAA a Atlanta.

Lia Thomas, que representa la Universitat de Pennsilvània, s'ha convertit en la primera nedadora transgènere que guanya un títol universitari (NCAA) en acabar la final en 4:33:24, més d'un segon i mig al davant d'Emma Weyant, segona.

Lia Thomas, que havia competit com a home a Penn State, divideix les opinions. Alguns creuen que té un avantatge fisiològic injust, mentre que altres creuen que se li hauria de permetre competir lliurement com a dona.

Pancartes com "Salveu l'esport femení" o crits dient "És un home" han aparegut al pavelló universitari.

Fins i tot en les rondes prèvies a la final, el públic ni tan sols va començar a aplaudir fins que la segona classificada no va arribar a la meta:

Thomas vol mantenir-se al marge de la polèmica al voltant de la seva actuació:

"Intento ignorar-ho tant com m'és possible."

"Intento centrar-me en la meva natació, què he de fer per preparar-me per a les meves curses i intentar bloquejar tota la resta."

"Per a mi ho és tot estar aquí i poder competir."

La NCAA ha decidit endurir els requisits perquè les esportistes trans puguin competir en la categoria adequada al gènere amb què s'identifiquen, unes mesures que s'implantaran de manera gradual les pròximes temporades.

 

Anar al contingut