ciclisme

Hindley fa valer l'avantatge a Verona i guanya el seu primer Giro d'Itàlia

L'australià, que ja va ser segon el 2020, ha passat per davant de la resta de favorits a la victòria final. Carapaz ha estat segon i Mikel Landa ha completat el podi

Xavi FrancèsActualitzat

No hi ha hagut sorpresa d'última hora i Jai Hindley s'ha convertit en el primer australià en guanyar el Giro d'Itàlia. El corredor del Bora-Hansgrohe, que ja va ser segon el 2020, ha passat per davant de la resta de favorits i s'ha endut la maglia rosa a Verona. Carapaz ha estat segon a 1:18 del líder i Mikel Landa ha completat el podi de la cursa italiana a 3:24.

Matteo Sobrero ha guanyat la darrera etapa, una crono final de 17 quilòmetres a Verona. Hindley ha estat set segons més lent que Carapaz i ha fet valdre l'avantatge que havia aconseguit en l'etapa anterior.

L'última etapa de muntanya ha decidit el triomf en un Giro igualat i avorrit

El Giro 2022 passarà a la història com una de les edicions amb menys atacs entre els favorits i més avorrides dels últims anys. La igualtat entre els primers classificats --especialment entre Carapaz i Hindley, que els separaven tres segons fins a la penúltima etapa-- ha estat sinònim de pocs moviments i una actitud conservadora.

En l'última etapa de muntanya s'esperaven els atacs que no s'havien vist en tot el Giro, especialment de Mikel Landa, qualificat per molts com el gran ciclista ofensiu del moment. El basc no va estar fi en la 20a etapa i es va conformar d'assegurar el podi. Menys encertat va estar Carapaz, que es va veure enfonsat en els darrers quilòmetres de la Marmolada pel ritme de Jai Hindley i va cedir-li la maglia rosa.

Carapaz, Hindley i Landa, en el podi del Giro (Reuters)

Tres moments clau que han decantat el Giro

A Jai Hndley li han valgut tres moviments per marcar la diferència en aquest Giro d'Itàlia. En l'etapa del Blockhause va resistir tot i tenir un punt menys de gasolina que Landa, Bardet i Carapaz, i es va endur l'etapa amb un gran esprint final.

A Aprica, novament va ser el més ràpid i va esgarrapar segons de bonificació per al tercer lloc. I en la pujada final del Giro, en la temible Marmolada, va aprofitar l'ajuda del seu company Lennard Känma per posar un ritme que va enfonsar Carapaz. 1' 25" d'avantatge li han servit per afrontar l'últim dia sense ensurts.

Salt de qualitat de Hindley

La victòria de Jai Hindley al Giro dona la primera gran volta a l'equip alemany Bora-Hansgrohe i el catapulta cap al grup d'habituals favorits en les grans voltes. L'australià de 26 anys confirma la bona fhornada d'escaladors australians, però encara li falta molt per sopar a la taula dels grans dominadors d'aquestes curses: els eslovens Primoz Roglic i Tadej Pogacar i el colombià Egan Bernal.

Démare guanya la classifcació d'esprínters i Bowman la de la muntanya

Arnaud Démare ha estat el guanyador de la maglia ciclamino per punts i s'ha ficat al sarró tres etapes. A falta d'un gran líder, el Jumbo-Visma ha guanyat amb Koen Bowman la maglia azzura de la classificació dels millors escaladors. A més, s'han endut dos triomfs parcials.

Amb el permís de Hindley, la gran revelació del Giro ha estat l'andalús Juanpe López, que ha guanyat el premi a millor jove i va vestir la maglia rosa de líder durant 10 etapes. Aquest Giro també passarà a la història per la primera etapa que guanya un corredor negre, l'eritreu Biniam Girmay.