Samuel Umtiti celebra el gol de la victòria de França (Reuters)
Mundial

França liquida el somni de Bèlgica i es classifica per a la final del mundial (1-0)

Un solitari gol del blaugrana Umtiti en el minut 50 ha donat el triomf als francesos, que disputaran la tercera final de la seva història, i ha deixat fora de combat la selecció dirigida pel català Robert Martínez

Xavi TorresActualitzat

L'ofici de França s'ha imposat a Sant Petersburg a la meravellosa posada en escena d'una gran generació de futbolistes belgues que ha arribat a les portes de la glòria. França ha sortit al camp sense sorpreses en l'alineació ni en el dibuix, disposada a treure profit del seu físic per a crear els contraatacs que tant li han donat en aquest mundial, amb les recuperacions de Kanté, les transicions de Pogba i Griezmann, i amb el bon moment de forma d'Mbappé.

Bèlgica, en canvi, sense el lateral Meunier, sancionat, ha hagut de buscar una nova fórmula. En defensa, el tècnic català Robert Martínez ha sorprès tothom renunciant a la seva habitual defensa de tres centrals per convertir-la en una de quatre efectius, i ha fet jugar el migcampista Dembélé per omplir el mig del camp. Amb pilota, però, defensa de tres i atac ben obert, amb Chadli i Hazard, per mirar de trobar espais per dins. Batalla tàctica apassionant. Els belgues han sortit dominadors, amb França replegada fidel al seu pla. En la primera mitja hora, amb la possessió de la pilota al voltant del 60%, han creat tres bones ocasions. Hazard ha rematat creuat als 15' després d'una gran combinació amb De Bruyne; tres minuts després, el mateix Hazard, amb una diagonal de fora cap a dins, ha vist com un xut molt perillós ha estat refusat per Varane, a córner. I la tercera, d'Alderweireld, amb un xut que ha obligat a una gran intervenció de Lloris. A mida que França s'ha ordenat i que la pressió dels belgues ha cedit, el partit ha passat a mans franceses. En el darrer quart d'hora de la primera part, Giroud ha tingut dues bones oportunitats (30' i 33') i Griezmann, dues més, amb xuts des de la llarga distància (32' i 36'), però la més clara ha estat pel lateral Pavard, que després d'una gran acció d'Mbappé, ha vist com Courtois refusava a córner la pilota amb el peu quan aquesta ja entrava a la porteria de Bèlgica. 0 a 0, al descans.

Tot i que la segona part ha començat també amb el domini dels de Robert Martínez, amb una rematada de Lukaku, de cap, fora (47'), ha estat França qui ha canviat la dinàmica del partit. Als 50', un córner servit per Griezmann ha estat rematat al primer pal per Umtiti a la xarxa. El central del Barcelona ha superat en el salt Fellaini i ha marcat el seu primer gol en aquest Mundial. Un altre cop la pilota parada. Ja va marcar Varane l'1 a 0 de quarts de final contra l'Uruguai així i, avui, ha estat Umtiti qui ha encertat en la rematada aèria.

A partir del gol, atac sense descans de Bèlgica. Als 60', el davanter del Nàpols, Mertens, ha entrat per Dembélé, per formar un atac amb Hazard i Lukaku, més les aparicions des de la segona línia de Fellaini i De Bruyne. Amb ordre i acumulació d'homes a prop de la porteria de Lloris, la França de Didier Deschamps ha rebut molt poc perill. Fellaini ha rematat fora amb el cap (64') i De Bruyne ha xutat desviat des de 35 metres (75'). Robert Martínez ha tornat a canviar el dibuix un minut després, amb l'entrada de Ferreira-Carrasco per Fellaini. El retorn al 3-4-3 ha recuperat el millor Hazard (fins aquest moment, massa obert a la banda esquerra), però només ha portat una gran ocasió de Witsel (80'), amb bona resposta de Lloris. Mentrestant, Deschamps ha fet entrar més múscul al mig camp –Nzonzi i Tolisso per Giroud i Matuidi (85')– per aturar el partit. I ho ha aconseguit. Ni els 6' d'afegit han servit a Bèlgica per aconseguir el gol de l'empat. Més aviat tot el contrari: Griezmann (93') i Tolisso (95') han estat a punt de fer el 2 a 0 en dues accions dels francesos a la contra.

França torna a la final d'un mundial dotze anys després de perdre, a la tanda de penals, la que va jugar davant d'Itàlia, a Alemanya 2006. L'únic títol que té en el seu palmarès el va aconseguir en el mundial del 1998, jugat al seu país, després de guanyar la final al Brasil per 3 a 0. Aquest dimarts sabrà qui és el seu rival, Anglaterra o Croàcia, que disputaran la segona semifinal.