Ciclisme

El repte de Lester Fernández: acabar la Titan Desert amb un 81% de discapacitat

El ciclista d'origen cubà que viu a Rubí presenta greus lesions a les seves extremitats que li impedeixen, entre d'altres, caminar amb normalitat

Àlex ÁvilaActualitzat

Aquest diumenge comença la 18a edició de la Titan Desert, la competició de ciclisme de muntanya més dura del món. La prova, que se celebrarà al sud del Marroc, reuneix moltes històries de superació entre els més de 500 participants. Una d'elles és la d'en Lester Fernández, un ciclista d'origen cubà que viu a Rubí i que té un 81% de discapacitat.

Les seves lesions amb prou feines el deixen caminar 20 metres seguits, però en Lester té clar que vol convertir-se en finisher de la Titan Desert. Els problemes van arribar el 2009, amb un ictus que es va reproduir el 2011. Anys més tard, una operació a la tíbia i el peroné va derivar en una necrosi a la cama esquerra. I quan el seu estat havia millorat, es va tornar a tòrcer el 2020 amb l'atropellament d'un cotxe.

"Arran d'això vaig tenir problemes a l'espatlla dreta amb pinçament del nervi, amb tendinitis crònica, també tendinitis crònica al turmell de la cama esquerra. A la mà dreta també hi tinc lesions per l'impacte amb el terra i tot plegat m'impedeix tenir una vida normal."

Les lesions, però, no impedeixen que en Lester Fernández pugui anar en bici amb l'ajuda d'una protecció a la seva cama esquerra.

"Amb bici em sento com si estigués a l'aire. Torno a ser aquell nen de 15 anys quan era a Cuba que entrenava i se sentia com un ocell volant."

Són moltes les dificultats que es trobarà enmig del desert i, de moment, en Lester entrena el pas per les dunes amb una crossa plegable, amb la qual intentarà esvair el seu gran neguit.

"La meva principal por al Marroc és caminar, trobar-me a les zones de sorra que siguin complicades per pedalejar. Por del tot no diria, però sí que estic una mica espantat de com ho he de fer."

La Titan Desert viurà una de les edicions més espectaculars i innovadores dels darrers anys, amb més de 600 quilòmetres de recorregut i 7.700 metres de desnivell, en sis dies de competició.

Del 30 d'abril al 5 de maig, el canal Esport3 oferirà un programa especial cada vespre amb les millors imatges de la Titan Desert del Marroc 2023.

ARXIVAT A:
Titan Desert
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut