El Barça torna a ser líder de la Lliga 91 jornades més tard
El Barça torna a ser líder de la Lliga 91 jornades més tard
Barça

De Setién a Xavi: El Via Crucis del Barça des de l'últim liderat a la Lliga

Els blaugranes tornen a ser líders a la Lliga 833 dies després de fer-ho amb Quique Setién a la banqueta

Àlex ÁvilaActualitzat

Un empat a zero al Sánchez Pizjuán a la jornada 30 de la Lliga 2019/20 era insuficient perquè el Barça mantingués el liderat. El Reial Madrid superava la Reial Societat a Anoeta i encapçalava la classificació. Des de llavors, el conjunt blaugrana no havia tornat a liderar una jornada fins aquest cap de setmana.

Era el retorn del futbol després del confinament per la pandèmia del coronavirus. Tot un pèl més fred per l'absència de públic als estadis, el Barça de Quique Setién no va tenir resposta a una Lliga que va guanyar el Reial Madrid. Les actuacions decisives de Thibaut Courtois es van sumar a les constants decisions polèmiques arbitrals sempre a favor dels blancs.

L'estiu va ser un malson per als blaugranes amb la derrota històrica contra el Bayern (2-8) i el burofax de Messi amb l'objectiu de deixar el Barça. El vestidor estava totalment trencat, amb un Quique Setién que es va veure completament superat per la situació. 

Quique Setién, durant la nit fatídica del Barça contra el Bayern
Quique Setién, durant la nit fatídica del Barça contra el Bayern

 

Era de Ronald Koeman

Josep Maria Bartomeu, al seu estil, va aconseguir que Leo Messi es quedés una temporada més al Barça. No ho va fer Luis Suárez, ja que Ronald Koeman, nou entrenador de l'equip, no comptava amb l'uruguaià. Està clar que els blaugranes el van trobar a faltar. Griezmann i Dembélé no acabaven d'explotar i una greu lesió va deixar fora a Ansu Fati

Leo Messi, molt sol en atac, només es va veure acompanyat per un jove Pedri que es va convertir en el jugador revolució a Europa. La fórmula va donar per aconseguir la Copa del Rei, però el Barça no va poder liderar cap jornada de la Lliga. El campió va ser l'Atlètic de Madrid, que va tenir en Luis Suárez (21 gols) una clara referència per tornar a aixecar el títol set temporades després. 

L'estiu no va ser més tranquil que l'anterior a Can Barça. Ja amb Joan Laporta a la presidència, el 5 d'agost del 2021 va arribar el comunicat que cap culer volia rebre: Leo Messi deixava el club. Galleda d'aigua freda per a l'equip de Ronald Koeman, que només va durar 9 jornades a la Lliga 2021/22.

Leo Messi el dia de la seva presentació amb el PSG
Leo Messi el dia de la seva presentació amb el PSG (EFE)

 

Xavi, l'esperança del barcelonisme

Després de diversos intents amb Bartomeu com a president, Xavi sí que va respondre a la trucada de Laporta. L'egarenc va fer tot el possible per recuperar un Barça que era novè a la lliga i que estava contra les cordes a la Champions. 

A la competició europea no hi va haver temps de reacció i es va jugar per primer cop l'Europa League, on es va arribar fins als quarts de final. Però un gran treball de la directiva al mercat d'hivern va permetre aixecar el vol a la Lliga i recuperar el temps perdut. Aubameyang, Ferran Torres o Adama Traore van ser decisius per acabar segons, amb el 0-4 al Bernabéu com a partit de referència. 

Dos estius més tard, els barcelonistes han pogut respirar tranquils. Mateu Alemany i el seu equip han refet l'equip amb fitxatges com Robert Lewandowski, Jules Kounde o Raphinha.

L'empat inicial contra el Rayo Vallecano feia reviure fantasmes del passat. Només va ser un miratge. El Barça i la seva afició han recuperat el somriure. Els números ho demostren: els culers tornen a omplir el Camp Nou. Tot plegat s'ha traduït en un liderat a la Lliga 91 jornades i 833 dies després, gràcies a un equip més compacte que lidera un Lewandowski pitxitxi i un Ter Stegen que torna a ser decisiu.

Lewandowski celebrant un gol amb el Barça
Lewandowski celebrant un gol amb el Barça (Reuters)
Anar al contingut