futbol

Arrenca una Copa Àfrica que pretén impulsar un Camerun immers en conflictes

El torneig de seleccions nacionals africanes es disputa en un dels països del món amb menys població vacunada i enmig d'un conflicte armat entre comunitats del nord

Xavier Francès / Arnau FortActualitzat

Arrenca la Copa Africana de Nacions, que es disputa al Camerun des d'aquest diumenge 9 de gener fins al 6 de febrer. El país centreafricà acull la competició per segona vegada en la història, enmig d'una crisi sanitària i social.

La FIFA ha intentat pressionar per l'ajornament del torneig, ja que molts clubs europeus no veien amb bons ulls cedir els seus futbolistes pel moment delicat de la temporada i per les noves onades de covid que afecten arreu del món, però no se n'ha sortit i la competició comença aquest diumenge a les 17.00 amb el Camerun - Burkina Faso.

Un aficionat camerunès, abans del partit inaugural (Reuters)

Un dels països amb menys població vacunada

En plena onada de diferents variants de la covid-19, el Camerun arriba a la cita amb només un 3% de la població vacunada, una de les xifres més baixes de tot el món. El govern vol que la competició sigui un incentiu perquè la gent s'animi a vacunar-se i ha obliga a fer-ho a totes les persones que vulguin entrar a un estadi durant la Copa Àfrica. Els camerunesos, uns fans acèrrims del futbol i la seva selecció, ja han acudit en massa als punts de vacunació.

Una aficionada camerunesa, venent mascaretes amb els colors del seu país (Reuters)

Enmig d'un conflicte armat al nord del país

Almenys 100.000 persones han emigrat del Camerun al Txad, país veí, a causa d'un conflicte armat entre diferents comunitats. Una disputa entre agricultors i ramaders per l'accés a l'aigua està obligant a fugir molts habitants que veuen com a la violència arriba a les portes de casa seva.

Enmig de les crisis sanitària i humanitària, el partit inaugural ha estat en el focus de la polèmica per un brot en la selecció de Burkina Faso. La Federació de Futbol del Camerun, presidida per Samuel Eto'o, espera tenir èxit que repercuteixi a l'economia i a la crisi derivada de la covid-19.

Una multitud camina pel mig d'una carretera en direcció a l'estadi on es disputarà el partit inaugural (EFE)

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut