Alaphilippe, en una imatge d'arxiu (Reuters)
Ciclisme

Julian Alaphillipe guanya la contrarellotge de Pau i amplia la diferència amb el segon classificat, Geraint Thomas

El ciclista francès trenca tots els pronòstics, suma el segon triomf d'etapa i es confirma com un líder sòlid. Excel·lent el mallorquí Enric Mas, novè a només 58 segons del vencedor i ara quart a la general, arrabassant el mallot blanc de millor jove al colombià Egan Bernal. Decebedora actuació de Nairo Quintana i Mikel Landa, que han perdut 1.51 i 1.45, respectivament

Josep CochActualitzat

Aquest divendres, a Pau, coincidint amb l'única contrarellotge del Tour, es donava per fet el canvi de líder. Tot apuntava que Geraint Thomas arribaria amb el mallot groc a l'etapa del Tourmalet. Però un dia més Julian Alaphilippe ha fet saltar la banca i els seguidors francesos es comencen a fregar els ulls davant de l'estat de forma que llueix el ciclista francès en aquest Tour.

El líder de la cursa ha estat el darrer en sortir en aquesta dura contrarrellotge de 27 quilòmetres i amb dues cotes de muntanya en els primers 15,5 quilòmetres. Això volia dir que Alaphilippe disposaria de totes les referències que marcava el gran favorit, no només en la crono d'avui, també per guanyar el Tour. Només l'holandès Steven Kruijswijk ha estat capaç de marcar un millor parcial, el situat en el quilòmetre 7,7, on ha estat un segon més ràpid que Thomas. Ha estat el més ràpid fins que hi ha passat el ciclista francès que l'ha rebaixat de cinc segons.Fins al pas dels millors classificats a la general, el belga Thomas de Gendt havia sorprès tothom i havia estat el millor en tots els temps intermedis de l'etapa.

Un Thomas de Gendt que a la meta només ha estat superat pels dos millors avui, Alaphilippe i Thomas. A partir d'aquest quilòmetre 7, la lluita per la victòria ha estat cosa de dos. Steven Kruijswijk ha anat perdent gas mentre que Thomas i Alaphilippe anaven cada vegada a més.

En el segon parcial,en el quilòmetre 15,5, Geraint Thomas ha marcat el millor temps, superant el de l'holandès Kruijswijk de 13 segons. Però quedava per passar el líder. Tothom esperava algun moment de feblesa o que el fet de marcar el millor temps en el primer parcial fos fruit de la mateixa empenta que dona portar el mallot. Res més lluny de la realitat. Alaphilippe ha passat pel segon punt quilòmetric 6 segons més ràpid que el ciclista galès, vencedor de la darrera edició del Tour. Al davant quedavent menys de 12 quilòmetres majoritàriament plans, fet que, en principi havien d'afavorir l'envergadura física de Thomas, la seva cadència de pedalada més pròpia d'un especialista en aquesta modalitat contra el crono, i la seva experiència en aquests tipus de situacions. I així ha estat quan ha millorat el registre que havia marcat Thomas de Gendt en el quilòmetre 21,9. El ciclista de l'Ineos havia mllorat 21 segons el temps del ciclista belga. Però Julian Alaphilippe encara en volia més i el seu ritme, en lloc de minvar, anava a més. I d'aquesta manera passava per aquest punt quilòmetric cinc segons més ràpid que Thomas. Ja només quedaven poc més de cinc uilòmetres per al final i molts pensaven que el francès havia fet més del que s'esperava d'ell i que Geraint Thomas el superaria. Tal com era d'esperar, el galès ha marcat el millor temps a la línia d'arribada i apartava del primer lloc provisional Thomas de Gendt per 36 segons. Només quedava per arribar el mallot groc, l'home que havia marcat els millors parcials durant tota l'etapa, però calia veure si era capaç d'arrodonir la feina. I una vegada més no ha decebut. Alaphilippe feia saltar tots els pronòstics previs pels aires i superava Geraint Thomas en la línia d'arribada de 14 segons, havia estat capaç d'ampliar en 9 segons la diferència en els darrers quilòmetres, tot i que eren favorables a Geraint Thomas. Amb aquest resultat Julian Alaphilippe es més líder i amplia el marge envers Geraint Thomas fins al minut i 26 segons, i fins als 2 minuts i 12 segons respecte al tercer, l'holandès Steven Kruijswijk.

Excel·lent aportació en la jornada d'aquest divendres del ciclista mallorquí Enric Mas, que ha finalitzat en novena posició a 58 segons d'Alaphilippe, un registre que el situa quart en la classificació general, davant d'Egan Bernal. Mas, a més, lluirà el mallot blanc de millor jove que fins avui lluïa el colombià, que avui a perdut un minut i 36 segons. Més fluixa ha estat l'aportació de Nairo Quintana, que ha perdut un minut i 51 segons i ha baixat fins al novè lloc de la general, mentre que Mikel Landa ha perdut 1 minut i 45 segons, que es 18è a la classificació del Tour. La nota positiva de Movistar ha estat el bon nivell que ha exhibit Alejandro Valverde que el situen, avui 14è a 1 minut i 11 segons del vencedor i ara 12è a la general a 4 minuts i 29 segons de Julian Alaphilippe.

Demà 14a etapa del Tour, de només 117 quilòmetres amb sortida des de Tarbes i arribada al mític alt de Tourmalet. Una ascensió de 19 quilòmetres amb un pendent mitjà del 7,4%. Abans, però, hauran d'afrontar l'ascensió d'un altre port, el Soulor, més curt -11,9 quilòmetres- i d'un pendent un mica superior, del 7,8%. Jornada on els escaladors que avui han perdut temps estaran obligats a llençar la cursa des de lluny per intentar retallar les diferències. I una nova prova de foc per al líder, Julian Alaphilippe, un líder que s'ha mostrat molt més sòlid del que es preveia. El Tour continua més obert que mai.

 

 

 

Anar al contingut