Almenys 5 morts per un tornado devastador a la República Txeca

Alberto AlcántaraActualitzat

Un excepcional tornado va afectar diverses localitats dels districtes de Breclav i Hodonin, al sud de la República Txeca, el vespre de dijous. La televisió txeca ha informat de cinc víctimes mortals i els serveis d'emergència parlen de 200 ferits. Els danys són tan grans que es tem que hi n'hi hagi més morts.

El tornado podria ser el més fort mai registrat en aquest país del centre d'Europa.

El pas del tornado a Mikulčice
El pas del tornado a Mikulčice (Reuters/David W Cerny)

Un meteoròleg local ha estimat que podia tractar-se d'un tornado de categoria EF3 o, fins i tot, EF4. La categoria EF4 de l'escala de Fujita implica vents estimats d'entre 267 i 322 km/h.

Tornado devastador

Les imatges que s'han difós de la mànega i dels seus efectes són dantesques. Edificis i vehicles destrossats, arbres trinxats, vidres trencats: un paisatge similar al d'un escenari bèl·lic. La televisió txeca va reportar danys "massius" en set pobles de la zona. Aquest era el panorama a Hodonin:


Els més afectats van ser Luzice, Hodonin i Hrusky, però també hi ha danys greus a Moravská Nová Ves, Mikulčice i altres llocs per on va passar el tornado. La tempesta, a més, ha deixat més de 120.000 llars sense electricitat.

 

 

 

Totes les unitats dels serveis d'emergència i els equips de rescat també estan mobilitzats. Busquen persones que puguin estar enterrades sota la runa o atrapades en cases inundades.

El pas del tornado a Mikulčice
El pas del tornado a Mikulčice (Reuters/David W Cerny)
El pas del tornado a Mikulčice
El pas del tornado a Mikulčice (Reuters/David W Cerny)

L'Institut Hidrometeorològic Txec haurà d'analitzar la zona afectada per definir exactament la longitud i la durada del tornado, però inicialment s'estima que el fenomen va començar a prop de Hrusky i es va acabar a Hodonin, on va arribar cap a les 19.40 de la tarda, després de passar per Moravská Nová Ves, Mikulčice i Lužice. És un recorregut d'uns 10 quilòmetres.

Zona afectada pel tornado del 24 de juny (Google Maps)

L'episodi de temps violent es va caracteritzar per la formació de supercèl·lules convectives, uns grans núvols de tempesta que estem acostumats a veure molt sovint en les grans planes dels Estats Units. A banda del tornado, també es van reportar grans pedregades.



Una setmana de temps violent

El tornado va ser el punt àlgid d'una setmana de temps molt complicat en diverses zones del centre i l'oest d'Europa: França, els Països Baixos, Alemanya, Polònia i Àustria també han viscut episodis de temps violent.

 

La base de dades europea de temps violent (ESWD) recull anualment d'uns 300 a 500 informes de tornados, incloses les mànegues marines del Mediterrani, el Bàltic i el mar Negre. L'estiu és el període en què són més freqüents als països del centre del continent.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut