Sortida del sol des de l'Observatori Fabra (Alfons Puertas)

Temperatures rècord en una nit de calor sufocant: el Barcelonès dorm a 30 ºC

L'Observatori Fabra marca el rècord de mínima més alta de la seva història centenària: 29,4

Alberto AlcántaraActualitzat

La matinada de dimecres ha estat sufocant en punts de la costa i del prelitoral, sobretot al central, i més específicament al Barcelonès, on durant hores la temperatura s'ha mantingut al voltant dels 30 ºC en alguns casos, com ara a Barcelona o Badalona. S'ha assolit el rècord de temperatura mínima més alta mai registrada a l'Observatori Fabra de Barcelona, amb dades des de 1914.

Rècord absolut al Fabra

Amb dades de l'estació manual que reporta l'Alfons Puertas, la mínima a l'Observatori Fabra (RACAB) ha estat de 29,4 ºC. És la mínima més alta de tota la sèrie de més de 100 anys de dades. El rècord anterior era de 28,6 ºC, del 8 d'agost del 1923.

Valors roents a Barcelona o Badalona

La nit al Fabra no quedarà registrada com a nit roent, però durant hores ho ha estat. Els 29,7 ºC s'han mesurat a mitjanit, i després la temperatura ha pujat entre 31 i 32 ºC. A les 7.30 hores encara hi havia una temperatura de 31,7 ºC.
 

Al Barri del Raval, la temperatura mínima de l'estació de la XEMA (@meteocat) ha estat de 29,1 ºC, tres dècimes per sota del rècord absolut de 29,4 ºC del 4 d'agost del 2018. Durant part de la matinada també ha marcat valors superiors als 30 ºC.

Una altra estació que ha tingut valors roents durant part de la nit ha estat la de Barcelona-Can Bruixa. L'estació manual de l'observador de la Xarxa d'Observadors Meteorològics (XOM) del Meteocat, Joan Baren ha marcat una mínima de 29,8 ºC, la segona més alta mai registrada en aquesta estació, amb dades des del 1987.

A l'estació automàtica de Can Bruixa, que podeu consultar a la xarxa Meteoclimatic, la mínima provisional sí que ha estat roent: 30 ºC.

L'estació de Barcelona-Gràcia (Meteoclimatic) també ha estat unes quantes hores nocturnes amb valors de 30 ºC, i a Barcelona-Plaça de Sants, s'ha mogut entre els 29 ºC i els 30 ºC tota la nit.

A Badalona, l'estació de Badalona-Centre, de la mateixa xarxa de Meteoclimatic, ha mesurat temperatures per sobre dels 30 ºC fins a les 6 del matí, quan ha baixat fins als 29,2 ºC de mínima.

Valors tropicals i tòrrids arreu

Un dia més, els valors tropicals s'han repartit per tot Catalunya, tret del Pirineu, i els valors tòrrids, de més de 25 ºC, han estat habituals en punts de la costa i del prelitoral. Per compensar una mica, la mínima ha baixat lleugerament en punts de l'oest. Aquest és el mapa de temperatura mínima registrada:

Temperatura mínima provisional del 23 d'agost

 

El Servei Meteorològic de Catalunya ha confirmat 6 rècords de temperatura mínima en estacions amb més de 20 anys de dades.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut