El volcà Calbuco en erupció llança a l'exterior una densa columna de fum visible a 2.000 metres d'alçada
El volcà Calbuco en erupció expulsa una densa columna de fum visible a 2.000 metres d'alçada (Reuters)

Preguntes i respostes sobre la relació entre les erupcions volcàniques i el clima

Néstor GómezActualitzat

Durant les darreres setmanes, coincidint amb l'erupció del volcà de La Palma, també han entrat en erupció els volcans Kilauea a Hawaii, l'Etna a Sicília, i es manté actiu el d'Islàndia sis mesos després de l'inici de l'erupció. Diverses són les preguntes que hem pogut sentir a peu de carrer.

L'escalfament del planeta provoca un increment de l'activitat volcànica?

No, són afers independents. L'estructura de l'escorça terrestre té una dinàmica totalment independent del que succeeix a l'atmosfera. L'escorça terrestre, formada per plaques continentals i oceàniques, sura sobre el magma de l'interior de la Terra i només a les zones de contacte entre plaques trobem els volcans i els terratrèmols, tal com passa a l'anell de foc del pacífic.

Les erupcions poden canviar el clima del planeta?

Les erupcions volcàniques sí que poden modificar i alterar bruscament el clima de tot el planeta en un període de temps curt. Ara estem en una era geològica en la qual l'activitat volcànica és petita comparada amb altres períodes geològics molt més convulsos, coincidint amb la formació de les grans serralades del planeta. Tot i així, una gran erupció volcànica pot provocar alteracions del temps a tot el planeta.

Erupció d'un volcà d'Indonèsia

Una gran o extraordinària erupció volcànica produïda per volcans de tipus plinià o peleà pot emetre un volum tan descomunal de gasos, cendres i pols que es poden estendre per l'atmosfera de tot el planeta. Les grans erupcions són tan violentes que les emissions superen la tropopausa, a uns 12 km d'alçada, i es poden elevar unes desenes de quilòmetres més amunt. Els vents que circulen a diferents alçades seran els encarregats de distribuir els gasos i partícules pel globus terraqüi.

La injecció massiva de cendres a l'estratosfera provoca una disminució de la incidència de la radiació solar sobre la Terra. Aquesta disminució de radiació solar produeix un refredament a escala planetària.

Quina ha sigut l'erupció més recent que ha fet canviar el clima?

L'erupció volcànica de més repercussió planetària va ser la del Tambora, a Indonèsia, el 1815, considerada la més potent de la història registrada per l'home. L'explosió va ser tan gran que es va sentir a una distància de 2.000 km i les cendres es van elevar fins als 45.000 metres d'alçada. La injecció de gasos i cendres a l'atmosfera va ser tan majestuosa que les conseqüències es van notar arreu del planeta durant mesos, fins al punt que el 1816 és conegut amb el nom d "any sense estiu" en caure la temperatura del planeta 0,5 ºC. El 1816 està considerat el segon any més fred a l'hemisferi nord dels darrers 400 anys, tot just darrere de l'any 1601, també a causa de l'erupció d'un altre volcà, el Huaynaputina, al Perú. Els efectes de l'erupció del Tambora van durar durant anys i, a la vegada, aquella dècada és encara la més freda fins a l'actualitat.

Quins efectes tindrà el volcà Cumbre Vieja sobre el clima?

L'erupció del volcà Cumbre Vieja de l'illa de La Palma té conseqüències locals en l'impacte directe sobre el terreny i l'orografia, des de la boca del cràter fins a la deposició de la colada magmàtica al mar, i a l'aire en zones properes per l'emanació de gasos que emet la lava, amb alt contingut de sofre. En cap cas, aquesta erupció en aquestes condicions no afectarà ni el temps ni el clima del planeta.

Les imatges de l'erupció del volcà Cumbre Vieja a La Palma
El volcà Cumbre Vieja en plena erupció, aquest dilluns de matinada a La Palma (Reuters/Borja Suárez) (Reuters/Borja Suárez)
ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut