Posem xifres als nostres residus municipals: queda molt per fer

La recollida selectiva s'estanca a Catalunya en els darrers anys, i fins i tot baixa lleugerament

Néstor GómezActualitzat

En el marc del primer Fòrum Internacional #WasteInProgress sobre la gestió de residus municipals, posem dades als residus al nostre país. Catalunya va fer una aposta molt forta pel reciclatge durant la primera dècada del segle XXI, que va permetre passar del 14 al 41% entre l'any 2000 i el 2015.

Els resultats de la recollida selectiva varien segons les característiques dels municipis, els models de recollida i les campanyes de comunicació desplegades. Així, els percentatges de recollida selectiva oscil·len entre més del 80% en les poblacions que obtenen els millors resultats i al voltant del 10% que presenten els municipis situats al vagó de cua, segons dades de l'Agència de Residus de Catalunya.

Del 2000 al 2015, la recollida selectiva a Catalunya ha passat del 14% al 39%. Un creixement continu fins al 2010, amb gairebé el 41%, i d'aleshores ençà s'ha aturat el creixement o ha baixat una mica. El punt de partida, l'any 2000, era tan baix que 195 municipis tenien una recollida selectiva inferior al 5%, i, entre ells, deu no en feien. El poble més aplicat en recollida selectiva era Castellbisbal, amb un 50%. Afortunadament, quinze anys després, la situació ha millorat, tot i que queda molt per fer.

Qui recicla més i qui menys a Catalunya

Reciclar està totalment a les nostres mans, si bé una bona gestió municipal ajuda a incrementar les xifres. Us presentem les dades de les comarques i poblacions que són al pòdium en recollida selectiva i les que són a la cua. Trobareu totes les dades al portal de l'Agència de Residus de Catalunya.

- Per municipis:

 

- Per comarques:

Dins el marc europeu

Al llarg d'aquest principi de segle, Europa també ha augmentat la recollida selectiva. Ha passat del 32% l'any 2004 al 44% l'any 2014. Dintre d'aquest 44% trobem una gran disparitat per la sensibilitat respecte als residus entre els diferents països del continent. Així, independentment de la mida del país i del nombre d'habitants, Alemanya encapçala la llista dels països amb un percentatge més gran de recollida selectiva, amb un 64%. En canvi, en els últims llocs de la classificació, hi trobem: amb un 25%, la República Txeca, Bulgària i Xipre; amb un 12%, Eslovàquia i Malta, i en darrer lloc, Lituània, amb un 8%.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut