Imatge de satèl·lit del cicló tropical Freddy (19/02)

L'excepcional cicló tropical Freddy travessa l'oceà Índic i arribarà a Madagascar aquesta setmana

Alberto AlcántaraActualitzat

El cicló tropical Freddy està fent història al sud de l'Indic: es tracta d'un sistema tropical potent, que es va formar al sud d'Indonèsia i arribarà, probablement, fins a Madagascar. És una ruta llarguíssima, de més de 7.000 quilòmetres, i força excepcional.


Possible impacte a Madagascar

El matí de diumenge s'havia intensificat i portava vents sostinguts de 220 km/h i cops de 315 km/h, segons el butlletí de Meteofrance-La Reunió, que monitoritza els ciclons tropicals de la zona. Segons la classificació de sistemes tropicals per a aquesta zona del planeta, ha pujat a la categoria de cicló tropical molt intens. És probable que s'intensifiqui més al llarg de les pròximes hores.

L'equivalència amb l'escala d'huracans de Saffir-Simpson seria en aquest cas, segons l'estimació de Tropical Storm Risk, amb un huracà de categoria 4. Mireu el gràfic que mostra la trajectòria i la previsió per a aquest sistema tropical.

Evolució del cicló tropical Freddy(Tropical Storm Risk)

El Freddy està actiu des del dijous 5 de febrer, quan es va formar al sud d'Indonèsia. Segons aquest pronòstic, podria arribar a Madagascar entre dimarts i dimecres, possiblement amb la força equivalent a la d'un huracà de categoria 3.  Abans, passaria pel nord de les illes Maurici i la Reunió.

Una trajectoria inusual

Si es compleix aquest pronòstic, el Freddy haurà travessat l'Índic gairebé de punta a punta. No trobem gaires sistemes amb aquesta trajectòria en els registres històrics. Mireu el mapa històric que dibuixa les trajectòries dels sistemes tropicals que han arribat a l'àrea de Madagascar:

Sistemes tropicals a Madagascar (NOAA)

És un autèntic guirigall de trajectòries que corresponen a un total de 285 sistemes tropicals, catalogats des del 1912. Però ja es veu de manera intuïtiva que només n'hi ha un que es va formar tan a prop d'Indonèsia: el cicló tropical Eline (també conegut com Leone), de l'any 2000.

Cicló tropical Eline( NOAA)

Un altre sistema amb un recorregut semblant va ser el Hudah, també l'any 2000. Per últim, el Litanne (1994) i el Bert (1980) també van arrencar a prop del Hudah, tot i que uns quilòmetres més cap a l'est i cap al nord. Per tant, són 4 sistemes tropicals relativament semblants al Freddy.

Pel que fa als sistemes que han arribat amb més força a tocar terra a Madagascar, destaquem el Geralda (1994), el Gafilo (2004), el Bonita (1995) i l'Enawo (2017). Tots aquest van tocar terra amb la força equivalent a la d'un huracà de categoria 4. El Hary (2002) va tocar terra amb categoria 5, però només va fregar la costa, i no va travessar l'illa.

Coincidència de la Niña

 

Hi ha una altra semblança entre el Freddy, l'Eline i el Hudah, els dos ciclons de l'any 2000. Aquell any va formar part d'un cicle de tres anys amb fenomen climàtic de la Niña.

Aquest factor també es dona en l'actualitat: el mes de setembre de l'any 2020 es van instaurar al Pacífic equatorial les condicions característiques d'un episodi de la Niña, condicions s'han mantingut al llarg de tots aquests mesos, només amb una pausa breu durant l'estiu del 2021.

 

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut