Llaurat de la platja de Badalona (AMB)
Llaurat de la platja de Badalona (AMB)

Les platges es posen a punt per a la temporada de bany

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha llaurat 12 platges, en els municipis de Sant Adrià de Besòs, Badalona i Montgat, per preparar la temporada de bany

RedaccioActualitzat

Si heu començat a visitar les platges del litoral metropolità nord aquest inici del mes us haureu trobat amb la sorra llaurada. Després de l'hivern, la sorra està endurida i conté una gran quantitat de bacteris. El procediment de llaurat i la radiació solar permeten oxigenar i assecar la sorra. És una acció fonamental per garantir un grau òptim de salubritat de la platja de cara a l'inici de la temporada.

El procediment

Les tasques de condicionament comencen amb la retirada dels residus que hi pugui haver en els primers 10 centímetres superficials. Després, s'utilitzen tractors que remouen i regiren la sorra fins a una profunditat de 50 centímetres.

La llaurada facilita que la sorra s'airegi, i que els raigs de sol hi penetrin per potenciar al màxim l'acció desinfectant de la radiació ultraviolada. També es retiren les restes soterrades aportades pels temporals de l'hivern.

Uns dies després de llaurar, els tractors garbellen la sorra, una tasca que es fa durant tot l'any, però que s'intensifica a partir de la primavera. Durant la temporada alta, del juny a setembre, es fa diàriament.

Per acabar, també es passen màquines electroimant per separar els elements metàl·lics de la sorra, com ara claus, hams i restes de ferro rovellat.

Impacte dels temporals d'hivern

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha llaurat 12 platges en els municipis de Sant Adrià de Besòs, Badalona i Montgat. Sis platges més no s'han pogut condicionar per la regressió de la sorra provocada pels temporals del passat hivern.

La superfície de platja s'ha reduït més d'un 40 % des de 2014 a causa de l'erosió. La pitjor part és per a Montgat, que ha perdut prop d'un 70% de la superfície de platja respecte a fa 5 anys.

Els temporals també van fer malbé diferents elements del mobiliari urbà: dutxes, plataformes o escales d'accés a la platja. Com a novetats destacades per a la nova temporada de platja, l'AMB instal·larà 100 passeres adaptades per a persones amb mobilitat reduïda i implantarà nous aparcaments per a bicicletes.

Per començar la temporada...

Si estreneu les platges en aquest mes d'abril, no oblideu que el sol d'aquest tram de l'any crema més que el de finals d'agost. No oblideu la protecció solar! I el mateix si preferiu la muntanya.

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut