Superlluna d'octubre del 2016 des de Terrassa (Pep Mota)
Superlluna d'octubre del 2016 des de Terrassa (Pep Mota)

La superlluna més gran dels últims 70 anys ens dóna una altra oportunitat

Alberto AlcántaraActualitzat

Diumenge  i dilluns veurem la lluna plena molt més gran de l'habitual. Podrem contemplar una de les anomenades "superllunes", però no una qualsevol: es tracta de la més pròxima a la Terra des dels últims 70 anys.

Parlem de superlluna, o lluna del perigeu, quan hi ha una coincidència entre la fase plena i la situació del nostre satèl·lit al perigeu, el punt de l'òrbita lunar més pròxim a la Terra.

Ara bé, com que aquesta distància entre la Terra i la Lluna no sempre és la mateixa, no totes les superllunes són iguals. Dilluns, a les 12.23, hora d'aquí, la Lluna estarà en un perigeu situat a 356.523 quilòmetres de distància, la més petita des de l'any 1948. 

Fa poc menys d'un mes vam gaudir d'una altra lluna de perigeu, en aquell cas amb una distància de 358.475 quilòmetres de la Terra.

Si el les condicions meteorològiques ho permeten, podrem veure l'astre fins un 14% més gran i un 30% més lluminós. La Lluna assolirà la fase plena dilluns a les 14.52, per tant si us heu perdut la lluna de diumenge, tornareu a tenir una altra oportumitat dilluns, si el temps ho permet.

Diumenge la lluna va sortir a les 17.14, i s'ha post a les 7.07 de dilluns. Dilluns la veurem sortir a les 17.58, i dimarts al matí es pondrà a les 8.21 hores.

La pròxima superlluna serà el 14 de desembre, però caldrà esperar al 2034 per gaudir-ne d'una de la mateixa magnitud que la de dilluns.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut