Sortida del sol a Calella (Josep Artigas)
Sortida del sol a Calella (Josep Artigas)

"El Sol, la Terra i el temps", lema del Dia Meteorològic Mundial

Néstor GómezActualitzat

El 23 de març és el Dia Meteorològic Mundial i es commemora la creació de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), l'any 1950. Aquest any, el lema és "El Sol, la Terra i el temps".

El Sol

El protagonista aquest any del Dia Meteorològic Mundial és el Sol. El Sol com a font d'energia que alimenta la vida del planeta és el que permet el gran mosaic climàtic de la Terra i el moviment de l'aire i de l'aigua. També regeix la nostra activitat diària i influeix sobre el nostre estat d'ànim. A més, dona color a la vida i és font d'inspiració per a l'art, la fotografia i la música.

El Sol marca les estacions de l'any i és una de les variables fonamentals que defineixen els diferents climes, en funció del grau d'inclinació amb què rep cada racó del planeta els rajos solars.

Aquests períodes llargs contrasten amb fets ràpids com els eclipsis de Sol o de Lluna.

I no podem oblidar que la interacció entre la llum solar i l'atmosfera ens regala un bon grapat de fenòmens òptics que podem observar de manera més o menys freqüent al cel, com ara els arcs de Sant Martí, els halos o el raig verd.

Canvi climàtic

El Sol, juntament amb els gasos d'efecte hivernacle, fa possible un grau d'escalfament favorable a la vida a la Terra. Fa més de 10.000 anys que el clima del planeta es manté força estable, però l'efecte hivernacle natural s'està amplificant per l'acció humana: l'augment progressiu de la concentració de gasos d'efecte hivernacle està provocant l'escalfament global, que condueix al canvi climàtic antropogènic.

L'OMM avisa que, "si es manté la tendència actual de les concentracions de gasos d'efecte hivernacle, és possible que les temperatures augmentin entre 3 i 5 °C d'aquí a finals de segle" És un augment molt per sobre de l'objectiu fixat en l'Acord de París de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, que pretén mantenir l'augment de la temperatura mitjana mundial per sota de 2 °C i el més a prop possible d'1,5 °C.

Benestar i Salut

La llum solar té un efecte crucial en la salut. Una exposició insuficient a la llum fa augmentar el risc de tenir dèficit de vitamina D, mentre que la  sobreexposició és perjudicial per a la pell, els ulls i el sistema immunitari. Els experts consideren que quatre de cada cinc casos de càncer de pell es podrien prevenir protegint-se d'aquesta exposició excessiva.

L'índex d'UV és una mesura estàndard internacional de la intensitat de la radiació ultraviolada. Nombrosos serveis meteorològics nacionals ofereixen informació i alertes sobre els nivells d'UV i col·laboren amb les autoritats sanitàries per difondre consells de seguretat entre el públic. També podeu consultar el nivell de radiació UV fent servir aplicacions com aquesta:

El paper de l'OMM

El temps, el clima i els seus canvis amb l'escalfament del planeta no tenen fronteres i la cooperació és essencial per al coneixement de la meteorologia i la hidrologia. L'OMM va néixer al 1950 dins l'ONU. Els seus programes contribueixen a la protecció de la vida humana i dels béns davant dels desastres naturals.

L'OMM també promou la creació de xarxes d'observació meteorològiques, climàtiques i hidrològiques, i contribueix a l'intercanvi de tecnologia, formació i investigació.

La commemoració del Dia Meteorològic Mundial té un caràcter global i s'organitzen cerimònies nacionals a tot el món. A Catalunya, el Servei Meteorològic va organitzar un acte aquest divendres, en què l'eix central va ser un debat sobre la importància de les dades obertes en el món de la meteorologia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut