El descens de la pressió atmosfèrica fa pujar el nivell del mar

Tomàs MolinaActualitzat

Imatges de Rosa Maria Vilella, Cambrils

Qui avui hagi mirat la pressió atmosfèrica o el nivell del mar, es deu haver sorprès una mica. El mar està molt alt, com es veu en la imatge del port de Cambrils, on gairebé passa per sobre dels molls. La pressió atmosfèrica ha estat tot el dia al voltant dels 992 hPa, que és força més baixa que la que acostumem a tenir.

El fenomen es coneix com a "storm surge" i és, molt sovint, l'origen de les inundacions associades al pas dels huracans.

Quan la pressió atmosfèrica fa una davallada brusca, la mar té tendència a contrarestar aquest efecte amb un ascens del seu nivell. Passa al contrari quan la pressió augmenta, llavors el mar està més baix. Es considera que cada hectoPascal de disminució de la pressió, correspon a un ascens de l'aigua de 10 milímetres. Avui, la pressió ha baixat uns 20 hPa respecte ahir, i el nivell del mar ha pujat aproximadament un pam.

El temporal de llevant dels últims dies i l'escurçament de les platges, amb la pujada del nivell d'avui, ha fet que el mar arribés molt amunt a molts punts de la costa.

 

El mes de gener normalment es caracteritza per situacions anticiclòniques amb pressions molt altes, i llavors les pedres que normalment estan submergides al litoral queden a l'aire i seques. Són les minves de gener.

Josep Pascual, l'Estartit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut