Diumenge més fred i amb una mica de pluja a la meitat sud

Alberto AlcántaraActualitzat

Nova oportunitat per a la pluja aquest diumenge. Una petita pertorbació travessarà el bell mig de la península Ibèrica, des del centre de Portugal i en direcció a les illes Balears. Es tracta d'un nucli secundari d'una gran pertorbació atlàntica, batejada com a Efraín. A Catalunya, aquesta pertorbació secundària ens afectarà d'esquitllentes i deixarà pluges modestes per la meitat sud del país. El que sí que farà és trencar la dinàmica de mestral i tramuntana, que afluixaran ja durant el matí.

Raigs de sol trencant els núvols sobre la plana de Vic (Fina Ros)

Pluja minsa pel sud

Els núvols han augmentat de matinada des de l'extrem sud i l'oest de Catalunya, i al llarg del matí s'aniran repartint encara més pel centre i nord, tot i que arribaran més trencats cap a les comarques de Girona. Però aquests núvols no portaran un gran episodi de pluja.

La precipitació arribarà un pèl més tard del previst ahir per l'extrem sud, per les Terres de l'Ebre, potser cap allà a les 10 del matí, i avançarà cap al Camp de Tarragona. Probablement, entre el migdia i la tarda plovisquejarà cap a la Catalunya Central o Ponent, mentre que serà difícil que la pluja arribi cap a la costa i el prelitoral Central i el nord-oest. La cota de neu voltarà els 1.200 metres, però cap al sud pujarà cap als 1.400 metres, al massís del Port.

En tot cas, parlem de quantitats minses o poc abundants, amb algun registre puntual una mica més destacat a l'entorn dels Ports. Cap al migdia al sud de la Catalunya Central, potser la zona de Prades, es pot veure algun floc de neu a uns 700 o 800 metres d'altura, en principi 1 cm de neu com a màxim.

Baixada de la temperatura

Es nota una bona davallada de la temperatura matinal en una gran part del país, en molts casos d'entre 5 i 10 ºC, però sobretot cap al centre de Catalunya i punts de l'Empordà. Les glaçades han recuperat terreny. Només cap a l'extrem sud, amb més núvols i una mica de vent, la davallada matinal es nota menys.

Les màximes també baixaran entre 3 i 5 ºC en general. Es registraran valors inferiors a la mitjana climàtica. Alguns valors arribaran als 11 o 12 ºC en punts del litoral, però en general ens mourem entre 6 i 10 ºC.

I dilluns...

La gran borrasca Efraín generarà una altra pertorbació, aquesta amb una mica més de cara i ulls, que portarà una nova tongada de pluja a casa nostra.

Mapa isobàric per a dilluns a les 18 hores i precipitació prevista en 6 hores(GFS / TVC)

 

La pluja arribarà a partir del migdia, i tornarà a avançar de sud-oest a nord-est. Pensem que regarà gairebé totes les comarques, però no de la mateixa manera. Les quantitats més abundants seran a l'oest. 
 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut