Brasers de foc per protegir les vinyes de les glaçades al cor de França

El fum de la crema de brases o palla, un sistema tradicional per protegir els conreus de les glaçades tardanes

Néstor GómezActualitzat

A Chançay, a prop de Tours, al centre de França, la nit ha estat curta. Ha calgut llevar-se de matinada i en vetlla per veure la previsió del temps i per mantenir els cremadors i els focs encesos per protegir les collites de la temporada.

 

Després d'uns primers dies de primavera i una Setmana Santa amb temperatures de final de maig, preestivals, ha tornat el fred de cop. Per contrarestar els efectes de les glaçades sobre les vinyes, els agricultors de Chançay han calat foc a bales de palla.

El viticultor Jean de Saint Venant encenia les bales de palla amb una torxa davant les vinyes a trenc d'alba

"Estem fent una pantalla de fum, com ulleres de sol, per protegir les vinyes de les glaçades."

 

El fum ajuda que no caigui la temperatura i evita que els pàmpols, brot jove, tendre i vulnerable que acaba de néixer, es congelin i morin. La mort del pàmpol significa no tenir raïm a final de la temporada.

"Hem guanyat la primera batalla, aquesta nit. Ara en queden dues més."

Caldrà llevar-se d'hora, cap a quarts de cinc de la matinada, i mirar constantment les variables meteorològiques de temperatura, humitat i vent. Un cop verificada la possibilitat de glaçada, tornaran la propera nit a encendre les bales o pots. La setmana passada les temperatures arribaven als 27 ºC i els diferents tipus de conreus van accelerar el seu desenvolupament, de manera que la glaçada arriba en un dels moments més crítics de la temporada. Aquesta situació no només es dona en les vinyes, sinó també en els albercoquers i els cirerers, arbres que també estan en floració.

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut