Barcelona aspira a ser la nova seu del Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques

Barcelona presenta candidatura per acollir la nova seu del Centre Europeu de Predicció Meteorològica

Barcelona podria esdevenir líder en la recerca en canvi climàtic

Enric AgudActualitzat

El Consell de Ministres ha acordat aquest divendres donar suport a la candidatura de Barcelona per acollir la nova seu del Centre Europeu de Previsions Meteorològiques  (ECMWF).

L'ECMWF és una organització intergovernamental creada l'any 1975 que està integrada per 34 estats, dels quals Espanya en forma part. El seu model meteorològic està reconegut per la comunitat meteorològica com el més fiable a escala global. Aquesta nova seu s'afegiria a la de Reading (Regne Unit) i a la que s'està construint a Bolonya (Itàlia) i que acollirà el 2021 el nou superordinador del Centre Europeu de Predicció.

En aquesta nova seu a què aspira Barcelona, hi treballaran 150 persones inicialment, amb la possibilitat d'augmentar fins a 250 en els propers anys. Barcelona reuneix les condicions científiques i innovadores idònies per acollir una infraestructura d'aquest tipus. Tindrà l'important suport del Barcelona Supercomputing Center, que ja lidera diversos contractes de desenvolupament del programa Copernicus. També l'Agència Estatal de Meteorología (AEMET) hi tindrà un paper important, representa Espanya en el consell de països membres i aporta cada any 3.3 milions d'euros a l'organisme.

Sortida variables 850 hPa temperatura / 500 hPa geopotencial (ECMWF)

En la fase inicial, els principals components d'aquesta nova seu serien els serveis científics de predicció del mateix ECMWF, els d'Atmosfera i Canvi Climàtic del programa Copernicus i les activitats de predicció d'inundacions, incendis i sequeres del centre operacional del servei d'emergència. A partir del 2021, també es traslladarà el servei de monitorització d'emissions de gasos d'efecte hivernacle de Copernicus.

Els retorns del programa Copernicus són múltiples i de gran valor afegit: científics, industrials, econòmics, financers, millora de polítiques de medi ambient locals... Des d'un punt de vista científic, la presència d'una activitat amb alt valor generaria un nou impuls a l'ecosistema local i nacional i múltiples sinergies amb la societat i l'empresa privada.

L'arribada del Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Barcelona coincidiria amb el centenari del Servei Meteorològic de Catalunya i podria facilitar l'accés a totes les seves dades de predicció, que el Servei Meteorològic reclama des de fa prop de 20 anys.

 

Anar al contingut