Balenes davant de la costa del Garraf

Mare i fill, una visió poc freqüent

Francesc MauriActualitzat

El dilluns 24 d'abril, a l'alçada de la costa del Garraf s'albirava una balena de l'espècie rorcual comú amb la seva cria. Aquest fet és molt poc freqüent i és un indicador molt positiu per aquests cetacis que es troben perill d'extinció. L'aparellament es fa a l'hivern en mars més càlids que el nostre i acostumen a entrar per l'estret de Gibraltar. La gestació dura al voltant dels 12 mesos i dona com a resultat el naixement d'una balena amb 2 tones de pes i gairebé 7 metres de longitud. Un rorcual adult pot arribar als 24 metres i just està per sota de la balena blava que, amb 30 metres és l'animal més gran del planeta.

El "petit" i la balena mare no es separen fins que no se superen els 6 o 7 mesos ja que la vida de balena acabada de néixer depèn, exclusivament, de l'alletament matern.

Però sabeu qui ens ha facilitat aquestes fantàstiques imatges? EDMAKTUB. Aquesta associació catalana, amb l'objectiu d'estudiar les balenes i cetacis en general, desenvolupa el Projecte Rorcual. Aquest seguiment dels cetacis pretén saber de les condicions oceanogràfiques que fan possible la seva presència a la costa catalana cada primavera. La del 2017 és la quarta i fan sortides cada dia amb recollida de mostres inclosa entre març i maig. De les quatre primaveres, la de l'any passat havia estat fins ara la més prolífica en animals avistats. Aquest any, amb l'equador de temporada superat, sembla que també portarà tants avistaments com l'any passat. De moment se'n porten avistades per EDMAKTUB 15 balenes diferents. Pel que fa a avistaments fets per pescadors ja se n'acumulen més de 80. El passat 27 de febrer va ser el primer fet per una barca de la confraria de Tarragona.

Si voleu més informació, en el programa METEOMAURI podeu sentir el significat del nom EDMAKTUB, explicat pel seu president i doctor en veterinària Eduard Degollada.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut