Les presons proposen el segon grau per als nou líders independentistes, sense unanimitat
ANÀLISI

Laura Rosel: "L'única unitat que no trontolla en tot el que envolta els presos independentistes és la condemna"

Aquesta qüestió és probable que estigui també damunt la taula de les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto37

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

És qüestió de dies que els presos independentistes sàpiguen en quin grau penitenciari se'ls classifica. Això serà determinant per aclarir el calendari de la condemna que han de complir.

El segon grau, l'ordinari, suposa que els presos no tindran cap permís fins que hagin complert una quarta part de la condemna... i això, amb penes de fins a 13 anys de presó, és molt de temps.

El tercer grau, en canvi, els permetria anar a la presó només a dormir. És un règim de semillibertat.

La decisió la prenen els tècnics, les juntes de tractament de cada presó, però la poden bloquejar els advocats, els fiscals i, també, els polítics. Les defenses d'ERC i de JxCat no es posen d'acord tampoc ara en l'estratègia a seguir. S'hi presenten amb dos plantejaments paral·lels.

Aquesta qüestió és probable que estigui també damunt la taula de les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez. Un cop més, els calendaris legal i polític embrollats.

L'expresident José Montilla ho advertia en aquest programa ahir mateix: s'ha de poder parlar de la sentència. Això vol dir que el PSOE i ERC han de discutir què passa amb els presos. I n'han de parlar ara. Ara que s'estan cosint les vores d'un acord d'investidura amb ànsies d'acord de legislatura.

Amb tot, l'única unitat que no trontolla en tot el que envolta els presos independentistes és la condemna i que el Nadal el tornaran a passar a la presó.

Anar al contingut