Laura Rosel: "L'exhumació de Franco corre el risc de quedar reduïda a un simbolisme o, encara pitjor, a un espectacle mediàtic frívol"
El Valle de los Caídos, on Franco haurà estat 44 anys enterrat (EFE)
ANÀLISI

Laura Rosel: "L'exhumació de Franco corre el risc de quedar reduïda a un simbolisme o, encara pitjor, a un espectacle mediàtic frívol"

Estaria bé que, a més de ser un punt a favor del PSOE, fos el primer pas en ferm en polítiques de memòria històrica a l'estat espanyol

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto37

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Franco sortirà del Valle de los Caídos 44 anys després, en plena campanya electoral.

La maniobra per exhumar les restes del dictador enxamparà el PSOE i la resta de partits en plena marató de gestos i promeses per atraure electors. Veure Franco fora del Valle de los Caídos serà –segur– un cop d'efecte del candidat socialista.

El xou ja ha començat aquesta tarda, amb la Guàrdia Civil tancant el recinte del Valle de los Caídos i alguns fanàtics protestant contra l'exhumació: fent-se selfies davant la tomba, plorant, deixant-hi flors i cridant consignes de tot tipus, menys democràtiques.

Estaria bé que, a més de ser un punt a favor del PSOE, fos el primer pas en ferm en polítiques de memòria històrica a l'estat espanyol. Perquè Franco sortirà, però hi quedarà Primo de Rivera i s'hi quedaran també les restes de milers de persones que hi van ser enterrades –moltes– sense permís dels familiars. A Catalunya, n'hi ha uns quants que reclamen de fa temps rescatar d'aquella cripta les restes dels seus parents. Una memòria històrica que té un deute pendent vergonyós amb els milers de desapareguts del franquisme.

L'exhumació de Franco corre el risc de quedar reduïda a un simbolisme o, encara pitjor, a un espectacle mediàtic frívol. I això, que hauria de ser responsabilitat de tots els partits democràtics, queda en mans d'una esquerra desgranada i despistada que encara no ha sabut abordar la memòria històrica de cara, amb valentia. La dreta, en canvi, no bada. Franco també és una promesa electoral de Vox.

Anar al contingut