Carretera destrossada pel temporal Gloria
ANÀLISI

Laura Rosel: "La natura avisa: s'ha de repensar tot"

Planificar la recuperació dels danys del temporal basant-se en el mateix esquema de sempre serà un error

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto37

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat
Quatres persones mortes, un desaparegut i vuitanta ferits.

Destrosses irrecuperables al delta de l'Ebre. Els embassaments al límit. Rius desbordats que baixen plens com mai. I l'aigua que nega conreus, carrers, carreteres, hospitals, pavellons, vies del tren, locals i baixos... Talls de llum i d'aigua potable, famílies dormint fora de casa. Les platges i els ports de cap per avall.

El balanç de danys del temporal és encara provisional, però ja és evident que té unes dimensions excepcionals. El Gloria ha posat a prova la capacitat de reacció dels serveis d'emergència i de la població. Un aprenentatge valuosíssim, si atenem els avisos que fan els experts: científics, enginyers i investigadors avisen que de temporals com el Gloria n'hi haurà més... més sovint. És moment d'escoltar els que en saben i incorporar el seu coneixement a les decisions polítiques que han de garantir la seguretat de tothom en el futur.

Què diuen els experts? Que els rius estan fent de rius. Que s'ha de començar a treballar en solucions que impliquin la natura com a tal: ingovernable, però no controlable, ni modelable en funció d'interessos.

Ahir mateix, el científic Rafel Sardà ho explicava al "Catalunya nit": "Ens hem exposat a aquesta perillositat, hem crescut, produït i viscut d'esquena a la natura." El més intel·ligent ara seria aprofitar tot el que ha passat a Catalunya des de diumenge a la nit, per replantejar com s'entén la relació entre població i sistemes naturals. Entre persones, rius i mar.

Planificar la recuperació dels danys del temporal basant-se en el mateix esquema de sempre serà un error. La natura avisa: s'ha de repensar tot.

Anar al contingut