Què en sabem del vídeo que assegura que la sang de persones vacunades no serveix per fer transfusions?
Fets o fakes

La sang dels vacunats no és apta per a transfusions, com diu un vídeo viral?

Ni es coagula abans ni té un color diferent, segons el Banc de Sang i Teixits i l'infectòleg de Sant Pau Pere Domingo

Enllaç a altres textos de l'autor

Núria Peraire

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Girona

@NuriaPeraire
Actualitzat

Un vídeo que circula per xarxes socials alerta que la sang dels vacunats, en extreure-la, es coagula abans i és d'un color més fosc que la resta. A partir d'aquí alguns afirmen que és una sang inservible per fer transfusions.

Dels del "Fets o fakes", però, hem contrastat que la sang dels vacunats es fa servir per a donacions de sang sense problemes un cop passa els controls habituals, i que no consta que es coaguli abans del que és normal.

 

Què diu el vídeo?

El vídeo mostra una imatge fixa on es veuen dos tubs amb mostres de sang on una és d'un color més fort que l'altra.

Se sent la veu d'una dona que diu que parla des d'una consulta d'infermeria d'Espanya on cada dia fa extraccions de sang. La mateixa veu afirma dues coses sobre la sang dels vacunats. La primera, que és d'un color "acarbonat, fosc" i la segona, que les mostres de sang dels vacunats tenen uns nivells de dímer D més elevats.

Continua dient que això li sembla bastant preocupant perquè hi ha pacients vacunats que estan donant sang.

 

Quin és el color de la sang?

Se sap que la sang pot tenir dos colors, tal com ens explica el director assistencial del Banc de Sang i Teixits, Enric Contreras.

"La sang té dos colors. La sang venosa és la que té un color marró fosc, que és més pobre en oxigen, i la sang arterial és d'un color més vermell i més brillant. La que fem servir per a les anàlisis és la sang venosa, de color marró fosc. És el color normal de la sang venosa."

Sobre la possibilitat que la sang dels vacunats sigui d'un color diferent de la d'un no vacunat, Contreras assegura el següent:

"No em consta en absolut que les persones vacunades tinguin la sang d'un color més fosc, i és molt fàcil de comprovar perquè cada dia entren al Banc de Sang entre 900 i 1.000 donacions i totes tenen el mateix color. Pel color no es pot distingir qui està vacunat i qui no."

L'infectòleg de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, el doctor Pere Domingo, afegeix que el que dona color a la sang es l'hemoglobina.

"Els nivells d'hemoglobina poden variar. Per exemple, un anèmic en té menys. En canvi, altres pacients tenen més globus rojos, com per exemple els fumadors. Això pot fer que hi hagi petits matisos de color però que no es veuen a simple vista."

Què en sabem del vídeo que assegura que la sang de persones vacunades no serveix per fer transfusions?
A Catalunya cada dia calen 1.000 donacions de sang per assegurar les necessitats dels malalts (ACN)

Què és la prova del dímer D?

Es tracta d'una prova analítica que es fa per determinar si hi ha una tendència a coagular més o si a la persona se li ha produït un coàgul. És una prova específica de laboratori. Per exemple, quan una persona ha tingut problemes de coagulació, una trombosi o una embòlia, la prova del dímer D sol sortir alterada.

La prova del dímer D, per tant, és una "prova molt específica que en les anàlisis rutinàries no es fa i que només es fa davant de sospites d'alteració de la coagulació", explica Contreras.

Hi ha problemes amb la qualitat de la sang que donen els vacunats?

A Catalunya més del 81% del total de la població té com a mínim una dosi de la vacuna posada i més del 77% té la pauta completa, segons les dades del Departament de Salut. Per tant, la gran majoria dels ciutadans estan vacunats, però segons el doctor Contreras no hi ha hagut més sang que s'hagi fet malbé ni han notat cap diferència en aquest sentit.

"No ens hem trobat amb més sang que s'hagi fet malbé des que hi ha població vacunada. Normalment la sang que es rebutja és inferior a l'1% de les donacions (es rebutja per alteracions analítiques o perquè no s'ha acabat d'omplir la bossa) i no hi ha hagut un increment en absolut."

En el cas de les donacions de sang, a totes les mostres extretes s'hi afegeix anticoagulant, perquè si no, la sang per si sola es coagularia i quedaria inservible per fer transfusions. Segons Contreras, no s'ha variat la manera de guardar-la des que hi ha vacunats.

Què en sabem del vídeo que assegura que la sang de persones vacunades no serveix per fer transfusions?
Des del Banc de Sang i Teixits recorden que per donar sang només cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 kg i trobar-se bé de salut (ACN)

La sang de les persones vacunades es coagula abans?

"No em consta, no ho he vist en cap publicació, que a les persones vacunades la sang els coaguli abans", explica el doctor Domingo, i tampoc li consta que les vacunes alterin de cap manera la sang.

La sang pot trigar uns dos o tres minuts a començar a coagular, segons el doctor.

"Depèn de la quantitat que n'hi hagi, pot ser que trigui més o menys. Es tracta d'un temps mitjà, suposant que no hi ha cap medicament com el sintrom, que es fa servir en alguns pacients perquè la sang no es coaguli."

 

Què és la coagulació?

La coagulació de la sang és el mecanisme de protecció i defensa per evitar tenir hemorràgies. Si no hi hagués coagulació a la sang i ens féssim un tall, la sang sortiria sense parar.

D'acord amb el doctor Contreras, és un sistema molt complicat, "una reacció en cadena de proteïnes que acaben formant un coàgul que tanca el forat i evita l'hemorràgia". Per tant, és un mecanisme de defensa imprescindible.

Un altra cosa són els coàguls a la sang, que són masses que viatgen per diferents parts del cos i que poden bloquejar el flux sanguini. Els trombes són coàguls que es produeixen en un vas sanguini i s'hi queden, obstaculitzant el pas de la sang.

La relació que es coneix entre vacunes i coàguls es produeix perquè la formació d'aquests és un dels efectes secundaris poc habituals que es produeixen amb les vacunes de la covid. L'últim informe de farmacovigilància del Ministeri de Sanitat  diu que la formació de coàguls en sang és una reacció adversa coneguda que es produeix molt rarament en les vacunes d'AstraZeneca i de Janssen.

Segons l'Agència Europea de Medicaments, en les vacunes de Pfizer i Moderna els casos de trombosi encara són menys freqüents.

Però la covid també ha provocat trombosis, tal com es va investigar en aquest estudi dels Hospitals Universitaris Vall d'Hebron i Germans Trias i Pujol. El gener del 2021 afirmaven que 1 de cada 4 pacients ingressats a les UCIs amb covid havien tingut una trombosi. És per això que, en la majoria de casos, es considera que té menys risc vacunar-se contra la covid que acabar contagiant-se sense estar vacunat.

 

Com es controla que la sang que es dona està en bones condicions?

La sang que es dona segueix uns estàndards internacionals i unes anàlisis de control que estan regulades per llei. A més, també hi ha uns mínims que ha de complir.

Segons el doctor Contreras, la majoria de les anàlisis de control de la sang es fan sobretot per dos motius. El primer, per garantir que la sang no transmet malalties infeccioses, i el segon, per garantir la seguretat de la transfusió i la compatibilitat. En aquest sentit es fan proves per caracteritzar la sang, és a dir, saber-ne, per exemple, el grup sanguini.

El doctor Contreras explica que no es controla específicament el nivell de coagulació de la sang perquè es manté sense coagular. Però una persona que hagi tingut una embòlia cerebral no pot donar sang.

En canvi, una persona que hagi tingut una trombosi a la cama, que s'ha curat i fa temps que no pren medicació sí que pot fer-ho.

 

La vacuna es pot transmetre per una transfusió de sang?

La sang dels vacunats ha generat més controvèrsies. Alguns mitjans s'han fet ressò d'un cas a Itàlia on uns pares antivacunes no donaven permís als metges per operar el seu fill del cor (una operació que s'ha de fer amb urgència) perquè no volien que rebés sang de persones vacunades.

Segons el doctor Contreras, la vacuna no es pot transmetre a través de la sang.

"La vacuna té una vida mitjana molt curta. El que fa és estimular el sistema defensiu perquè generi les defenses contra el virus de la vacuna."

Les defenses generades sí que queden a la sang, afirma Conterras, i al donar sang també es donen les defenses contra la covid i totes les que es tinguin fabricades: "Si el donant s'ha vacunat de la grip, tindrà anticossos contra la grip que també donarà."

 

Consulta altres "Fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un whatsapp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 070 940.

 

ARXIVAT A:
Notícies falsesCovid-19
Anar al contingut