Claus per combatre les 'fake news', a debat: "Contra la desinformació, periodisme".

Claus per combatre les 'fake news', a debat: "Contra la desinformació, periodisme"

El Parlament ha acollit aquest divendres diverses taules rodones al voltant de les notícies falses amb periodistes, reguladors de diferents plataformes i Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio

Pere RicartActualitzat

Els primers a intervenir al debat del Parlament han estat Roger Loppacher, president del CAC, Josep Costa, vicepresident primer del Parlament en funcions i Neus Bonet, presidenta del Col·legi de Periodistes. Tots tres han coincidit a dir que cal "més periodisme contra la desinformació" per combatre el perill que pot causar a la democràcia.

Els primers ponents també han reclamat que és imprescindible la divulgació en tots els àmbits de la societat. D'aquesta manera petits i adults adults poden trobar ells mateixos quines són les notícies on els estan enganyant. És per això que Neus Bonet ha anunciat que pròximament sortirà a la llum "VerifiCat", una plataforma d'àmbit català per contrastar i verificar notífcies falses.

Un altre dels aspectes que s'ha volgut tractar ha estat el del paper dels reguladors, els encarregats de establir una sèrie de normes als diferents actors de la informació. Des de l'àmbit de la Comissió Europea han volgut remarcar:

"No acabarem amb el problema, però hem de donar les eines als ciutadans per tal que puguin combatre la desinformació."

Han volgut deixar clar, finalment, que la regulació en matèria de la desinformació no ha de perjudicar la llibertat d'expressió, que ha de ser un dret universal.

La següent ponència al Parlament l'ha defensat Clara Jiménez, de Maldita.es, una pàgina que desmenteix informacions falses que corren per les xarxes. Durant la seva intervenció ha volgut remarcar que el terme "fake news" és, avui en dia, incorrecte:

"Aquesta paraula s'ha buidat de significat, arran de la tergiversació que n'ha fet, per exemple, Donald Trump. Sempre pensem, a més, que fan referències a notícies, quan aquestes falsedats es poden trobar a tots els formats. Dir fake news, finalment, donaria la categoria de portal de notícies a un lloc que, al cap i a la fi, només és una pàgina web."

Jiménez ha afirmat també que un dels àmbits on treballen amb més deteniment és Whatsapp, ja que és on s'acostumen a gestar les notícies falses. Es tracta d'un entorn on queda difusa la procedència dels missatges i on les desinformacions poden córrer amb molta més rapidesa.

L'última taula rodona del debat l'ha tancat Saül Gordillo (director de Catalunya Ràdio i Mitjans Digitals de la CCMA), Joan Maria Morros (cap d'informatius de RAC1) i Neus Tomàs (subdirectora d'eldiario.es). Des del punt de vista dels mitjans han explicat com combaten, a cada àmbit, les desinformacions i les 'fake news'.

Entre d'altres coses Saül Gordillo ha volgut remarcar el dilema que els mitjans de comunicació tenen entre lideratge i qualitat.

Davant de les amenaces de les desinformacions que poden arribar per tots els canals, el director de Catalunya Ràdio ha plantejat que les millors maneres de sobrepassar-les han de partir de "la professionalitat i la credibilitat dels mitjans públics".

I és que a partir d'aquest debat n'han sortit d'altres, com ara la credibilitat dels mitjans i com es pot informar sobre partits com Vox. Segons Neus Tomàs:

"En el cas de Vox, s'haurà de contrastar la informació que propaguin en la mateixa notícia, en comptes de només difondre-la."

El secretari de comunicació de la Generalitat, Toni Molons, ha tanact l'acte, on s'ha demostrat que el periodisme de qualitat, i la pedagogia, han de ser les claus per combatre una desinformació cada cop més present el nostre dia a dia.

ARXIVAT A:
Mitjans de comunicacióNotícies falses
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut