Torna el rumor de l'esponja sedant al retrovisor del cotxe per robar-te
Fets o fakes

Torna el rumor de l'esponja sedant enganxada al retrovisor del cotxe per robar-te

Un missatge de WhatsApp alerta que els lladres l'impregnen amb droga perquè perdis el coneixement, però els Mossos no en tenen constància

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

Es tracta d'un rumor que ja va circular l'estiu passat i la Guàrdia Civil el va desmentir a Twitter. Ara ens l'heu reenviat al WhatsApp de "Fets o fakes", el 677 07 09 40, perquè ha tornat a reactivar-se. Els Mossos, però, insisteixen que no tenen constància que això sigui més que un rumor o un invent.

És d'aquelles mentides recurrents que van circulant periòdicament i que sumen milers de comparticions a xarxes socials i per grups de WhatsApp a nivell global.

Segons un dels missatges, si et trobes una esponja, rodona i negra, al mirall retrovisor del teu cotxe no s'ha de retirar amb la mà perquè està impregnada amb una droga que, en contacte amb la pell, fa perdre el coneixement en qüestió de segons, de manera que et poden robar el cotxe o les pertinences que hi tinguis a dins.

Hi ha missatges que van més enllà i asseguren que la droga que hi posen és fentanil, un opiaci molt més fort que la morfina.

Missatges que circulen periòdicament a xarxes socials i per grups de WhatsApp sobre una esponja que suposadament t'enganxen al retrovisor i que et fa perdre el coneixement si la toques
Missatges que circulen periòdicament a xarxes socials i per grups de WhatsApp sobre una esponja que suposadament t'enganxen al retrovisor i que et fa perdre el coneixement si la toques ('Fets o fakes' / Catalunya Ràdio)


Hi ha alguna substància que pugui sedar només amb el tacte?

La resposta és no, segons explica a "Fets o fakes" Maria Perelló, responsable del Centre d'Informació del Medicament del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona:

"No existeix cap substància que pugui provocar submissió química només pel tacte."

Pel que fa al fentanil, Perelló explica que efectivament es tracta d'un analgèsic opioide sintètic similar a la morfina però "entre 50 i 100 vegades més potent" que s'administra per via tòpica, per la pell, amb pegats. Amb aquest mètode, la pell va absorbint lentament la substància fins que arriba a la sang i s'estabilitza entre 12 i 24 hores després de posar el pegat.

Perelló admet que amb un medicament tan potent cal anar amb molt de compte. Una sobredosificació pot provocar que els efectes del medicament incrementin la seva intensitat:

"Cal una exposició molt llarga al fentanil perquè provoqui somnolència, marejos o depressió respiratòria."

Aquests medicaments es consideren estupefaents i, per comprar-los, no només cal una recepta sinó que cal una recepta oficial d'estupefaents perquè estan sotmesos a un control especial.

Hi ha substàncies líquides que provoquin efectes sedants instantanis?

Segons Perelló, la principal substància beguda que provoca reaccions com marejos, somnolència o que pot deixar inconscient algú i que més es reporta en cas d'urgències toxicològiques és l'alcohol.

Pel que fa als fàrmacs, les substàncies més trobades en casos de robatoris o abusos sexuals, per exemple, són les benzodiazepines (els ansiolítics) i s'ha reportat, a vegades, l'ús de la marca Rivotril que es pot administrar en gotes.

Pel que fa a la burundanga, que també ha estat font de múltiples rumors, Perelló assegura que a casa nostra no n'hi ha hagut ni ha circulat mai aquesta substància:

"És més una llegenda que una altra cosa."

La burundanga s'extreu d'una planta que es diu "Datura stramonium" i que conté escopolamina, un alcaloide que s'utilitza per tractar marejos però que depenent de les dosis pot provocar un estat de sedació o amnèsia.

Per tant, si reps aquest missatge no el reenviïs!

Consulta tots els "Fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un whatsapp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 07 09 40.

Anar al contingut