Carles Porta a l'estudi 1 de Catalunya Ràdio
Carles Porta a l'estudi 1 de Catalunya Ràdio

Deu hores de foscor, la marató de "Crims" per Setmana Santa, a Catalunya Ràdio

La quarta setmana de programació especial de Catalunya Ràdio amb motiu del confinament presenta una marató del programa "Crims", amb vuit casos que començaran Divendres Sant i acabaran Dilluns de Pasqua, amb Carles Porta posant llum a la foscor.

Una setmana més de confinament i de programació especial a Catalunya Ràdio, amb la Setmana Santa a la vista. La principal novetat és una marató del programa "Crims", dirigit i presentat pel periodista Carles Porta, que s'emetrà Divendres Sant i Dilluns de Pasqua, de 16.00 a 20.00, i també dissabte i diumenge, en l'horari habitual de 21.00 a 22.00, tal com va avançar el director del programa a "El suplement" el diumenge 5 d'abril.

 

Els 3 casos de Divendres Sant: Laso, el motorista assassí i Picture

Divendres Sant, a les 16.00, "Crims" arrencarà la marató amb els dos capítols del cas Laso, "Morts o desapareguts?" i "Homicidi sense cadàver?". El març del 2009, a Tarragona, desapareixen Julia Lamas i Maurici Font. Ella és germana de la Mercedes, que està casada amb Maurici. Ramon Laso, marit de Julia, afirma que els ha vist fugir junts, suggerint una relació amorosa. Mercedes no s'ho acaba de creure i Laso té un passat que guarda en secret i que acabarà tenint un paper molt rellevant en el cas.

A continuació, "El motorista assassí", el cas d'un jove de 25 anys que acaba d'estrenar un Audi TT negre: celebra que el Reial Madrid ha guanyat la Lliga i un motorista desconegut es pica amb ell a la carretera Nacional II, al terme de Caldes de Malavella. El jove rep una punyalada i l'assassí fuig. Algú fa córrer que es tracta d'un joc de rol.

I finalment, "Art criminal", el cas d'una venda per internet de litografies de Picasso, Miró, Dalí, Marc Chagall, Roy Lichtenstein i Fernando Botero que resulten ser falses. La policia calcula que el frau puja al milió de dòlars. L'any 2004, l'FBI i la policia postal nord-americana porten entre mans una investigació de gran magnitud. Als EUA donar gat per llebre en el mercat de la pintura no és un delicte menor i està penat amb presó. L'FBI no pararà fins a caçar els falsificadors, que operen des de Catalunya.

 

Dissabte, 11 d'abril, el cas d'Ana Orantes

Dissabte, a les 21.00, "Un assassinat que va sacsejar consciències", sobre la mort d'Ana Orantes, el 17 de desembre del 1997, en un barri residencial de Cúllar Vega, a Granada. Prop de les dues del migdia, una nena de 12 anys que torna a casa després de l'escola obre la porta exterior, que dona al pati, i troba una dona envoltada de flames. Desesperada, la nena corre fins a la casa del davant, cridant "la meva àvia està cremant".

 

Diumenge, 12 d'abril, una pesca al pantà d'Utxesa que portarà fins a La Moncloa

Diumenge, a les 21.00, "Esquarterament a La Moncloa", una història que comença al pantà d'Utxesa, entre Torres de Segre, Aitona i Sarroca de Lleida, al Segrià, el diumenge 3 de juliol del 2011. Fa dos mesos que els nord-americans han matat Bin Laden i encara se'n parla. Però a un noi de Torres de Segre, Gerónimo Diego Chacón, l'únic que li importa és tenir un bon matí de pesca. I pescarà, però el que pescarà serà sorprenent i el portarà fins a La Moncloa.

 

I Dilluns Sant, la mort de Ricardo Piris, el segrest del Kevin i el cas del coronel Russell Williams

I Dilluns de Pasqua, a les 16.00, arrencarà el tram final de la marató de "Crims", amb els dos capítols sobre l'assassinat de Ricardo Piris: "Un cadàver amb un preservatiu al penis" i "Qui va matar Ricardo Piris?". A finals d'agost del 2000, el propietari d'un bar de Lloret de Mar va a la comissaria dels Mossos d'Esquadra a denunciar la desaparició d'un client habitual. Fa una setmana que no el veu i que no en sap res. Els agents es traslladen fins al domicili del suposat desaparegut i, en una habitació, entre dos llits, hi troben el cos d'un home cosit a ganivetades. Està despullat i de bocaterrosa. Porta un preservatiu al penis. El gener del 2001, els Mossos detenen Engràcia Rosado Piris, de 56 anys, a casa seva, a Badalona, com a principal sospitosa de la mort del seu cosí.

A continuació, "El segrest del Kevin: a vida o mort", un cas que comença el 25 de setembre del 2012, quan una dona entra molt alterada a la comissaria dels Mossos d'Esquadra del barri de les Corts de Barcelona. Diu que unes persones encaputxades l'han assaltada quan anava en cotxe, han segrestat el seu fill, li demanen 5 milions d'euros per alliberar-lo i li han deixat clar que si no paga mataran el nen. Aquesta és una història amb un gat, una gata, un peluix i una guarderia, i que es resoldrà, en bona part, gràcies a un plat de macarrons.

I tancarà la marató de "Crims" la història d'"El lladre de calces i sostenidors, violador i assassí", sobre una onada de robatoris en domicilis que va atemorir una petita comunitat a la província d'Ontario, el Canadà. Algú entra a les cases, s'emporta la roba interior de les dones i deixa missatges provocadors. Amb el temps, el lladre o lladres passen a introduir la violència en els seus atacs. Les diverses policies que hi intervenen no troben cap pista i els robatoris continuen, fins que un detall petit portarà a resoldre el cas. Ningú no podia imaginar qui acabaria sent el culpable.

 

Una graella de servei públic

Catalunya Ràdio continua emetent el programa de tendències a les xarxes "Popap" i la seva edició escolar -aquesta setmana de dilluns a dijous-, feta íntegrament per teletreball, fruit de l'acord amb el Departament d'Educació, per promoure continguts que puguin contribuir a l'aprenentatge dels alumnes. Cada dia, entre les 16.00 i les 17.00, Mariola Dinarès condueix un programa pensat per als nens i nenes que s'han quedat sense classe, confinats a casa, que també incorpora els equips de "L'ofici d'educar" i "iCat Kids".

L'actualitat al voltant de la crisi del coronavirus evoluciona constantment i Catalunya Ràdio en fa un seguiment constant, amb "El matí de Catalunya Ràdio", amb Mònica Terribas, de 6.00, a 13.00, i amb el "Catalunya migdia", amb Òscar Fernández i Empar Moliner, i el "Catalunya nit", amb Laura Rosel, que mantenen la seva emissió de dues hores (de les 14.00 a les 16.00 i de les 20.00 les 22.00, respectivament). I també "La nit dels ignorants 3.0", amb Xavier Solà, entre les 23.00 i les 02.00.

La franja de tarda, de 17.00 a 20.00, continua amb "Estat de Gràcia" i Roger de Gràcia, que inclou "L'Apocalipsi (El matí de Catalunya Ràdio)", amb Elisenda Carod; l'"APM?", amb Xavi Cazorla, Ernest Codina i Joel Díaz, i el "Tot costa", amb Jordi Costa i Sònia Gelmà.

Es manté també l'emissió del programa cultural "iCat a casa", també fet des de la distància, amb Albert Miralles, a les 22.00, amb propostes per als oients per viure, veure i escoltar sense sortir al carrer.

Tota la graella està pensada amb l'objectiu de preservar la funció de servei públic i garantir la informació, i alhora la salut de tots els treballadors i treballadores de Catalunya Ràdio per prevenir el contagi del coronavirus.

 

catradio.cat

Anar al contingut