Una sanitària surt de l'hospital de campanya annex al CUAP Prat de la Riba de Lleida (EFE / Alejandro García)
L'abast de la primera onada va obligar a muntar hospitals de campanya, com aquest al CUAP Prat de la Riba de Lleida

El govern torna a aprovar el confinament més dur a Lleida després del veto judicial

El consell executiu extraordinari modifica la llei de salut pública i faculta l'autoritat sanitària a limitar l'activitat i el desplaçament si hi ha una pandèmia com la de la Covid-19

Actualitzat

La Generalitat ha aprovat aquest dimarts l'enduriment del confinament per a la ciutat de Lleida i set municipis del Segrià, en vigor a partir de la mitjanit d'aquest dimecres.

La resolució de l'executiu decreta altra vegada les restriccions en la mobilitat, les activitats de restauració i les comercials i prohibeix les reunions de més de deu persones, com ja va intentar fer aquest cap de setmana, tot i que el jutjat de guàrdia de Lleida ho va tombar aquest dilluns.

Les mesures aprovades són pràcticament idèntiques a les que es van anunciar diumenge. La nova resolució preveu una durada de 15 dies per a les mesures, tot i que el termini és revisable i es podrà modificar o allargar en funció dels resultats epidemiològics.

 

Després del revés judicial, la portaveu del govern, Meritxell Budó, s'ha mostrat confiada que el jutjat contenciós administratiu no hi posarà impediments perquè el decret aprovat aquest dilluns al vespre dona "el marc legal" per poder implantar les mesures.

Malgrat les restriccions, Budó ha insistit que no es tracta "d'un confinament domiciliari" però "sí que es demana que només se surti del domicili per a allò essencial":

"La gent pot sortir a caminar, fer esport, comprar, però tenint present que hi ha un brot molt important i que cal la consciència dels ciutadans. Tot el que no estigui en resolució, no està permès."


Raimat queda fora del confinament

L'entitat municipal descentralitzada de Raimat ha quedat fora del confinament del Segrià, tal com ha anunciat a Twitter l'Ajuntament:

 

 

L'entitat municipal descentralitzada assenyala que la decisió arriba després de "diverses gestions" fetes des de Raimat.

 

Brot de coronavirus en una residència de Balaguer

D'altra banda, aquest dimarts s'ha confirmat un brot de coronavirus en una residència de gent gran de Balaguer, que afecta set usuaris i dos treballadors. La Conselleria de Salut ha confirmat que hi ha un brot en un geriàtric de la capital de la Noguera però no ha facilitat les dades concretes del centre.

 

Persones passejant per Balaguer, a la zona del riu
Persones passejant per Balaguer, a la zona del riu (ACN / Anna Berga)

 

El primer cas es va detectar quan un dels residents va presentar símptomes lleus de Covid-19 i va donar positiu en el test. A partir d'aquí, es va decidir fer la prova a la resta dels residents. Fins ara, la resta de positius detectats són persones asimptomàtiques i que es troben bé de salut.

Segons les últimes dades de la Generalitat, a la ciutat de Balaguer hi ha 258 contagiats de coronavirus, tots ells confirmats amb una prova diagnòstica, i 1.024 casos sospitosos.
           

Modificació del marc legal en un consell extraordinari

Aquest dilluns al vespre, el govern va aprovar un decret que modifica la llei de salut pública per tal que l'autoritat sanitària pugui adoptar mesures de limitació de l'activitat, el desplaçament de persones i la prestació de serveis en determinats àmbits territorials en cas de pandèmia, com està passant actualment amb el coronavirus.

La decisió es va prendre en un consell executiu extraordinari poques hores abans de la resolució amb mesures específiques per a la comarca del Segrià, concretament, la ciutat de Lleida i set municipis més: Alcarràs, Soses, Seròs, Aitona, la Granja d'Escarp, Massalcoreig i Torres de Segre.

Per aprovar aquestes mesures, caldrà que les autoritats sanitàries facin un informe que acrediti la situació de risc de contagi, la situació de control de la pandèmia, la suficiència de les mesures i que proposi diverses mesures a adoptar.

 

 

L'aprovació d'aquest decret arriba hores després que el jutjat de guàrdia de Lleida rebutgés ratificar el confinament parcial decretat pel govern per a 160.000 habitants de Lleida i set municipis del Baix Segre.

Precisament, amb el decret, el govern vol reforçar la seguretat jurídica de les decisions que prengui en casos com el confinament del Segrià, malgrat que, com remarca l'executiu, "ni en el confinament de la conca d'Òdena ni en altres supòsits de comunitats autònomes que han pres mesures similars, cap jutge ho ha requerit":

"Fins i tot a Galícia i al País Basc s'han restringit drets fonamentals com el dret de sufragi, sense que cap jutge hagi dictat que, per fer això, es necessita tornar a declarar l'estat d'alarma."

 

Budó: "Tenim el virus encara entre nosaltres"

La portaveu del govern, Meritxell Budó, ha explicat al programa "Més 324" que el decret els dona garanties jurídiques per poder aplicar resolucions si sorgeixen nous brots.

"Estem davant d'una situació amb unes dades epidemiològiques que ens diuen que hem de prendre mesures estrictes, que ens diuen que hem de reduir la mobilitat, que ens diuen que hem de frenar aquesta etapa de represa en què estàvem, que hem d'aturar la velocitat de la represa, que hem de fer passos enrere per tal de poder continuar endavant. En aquests moments, tenim encara el virus entre nosaltres i hem de ser molt conscients de la importància d'aquestes mesures."

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut