El govern manté Lleida confinada, tot i la decisió judicial, i farà un decret llei de rebrots
Quim Torra i Pere Aragonès han comparegut en roda de premsa al Palau de la Generalitat (ACN/Presidència)

El govern manté Lleida confinada, tot i la decisió judicial, i fa un decret llei de rebrots

Torra demana als habitants de les poblacions afectades que segueixin les indicacions de la Generalitat

RedaccióActualitzat

El govern no accepta la decisió judicial de no ratificar les mesures d'enduriment del confinament de Lleida i el Baix Segrià. 

"No estem d'acord amb aquesta decisió judicial, no l'acceptem; assumeixo les conseqüències que se'n derivin, però no podem posar en perill la salut de les persones."


La mesura afecta 160.000 habitants de la capital del Segrià i set municipis més, als quals el president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat que, malgrat la resolució judicial, segueixin les indicacions del govern per protegir-se.

"Demanem a la ciutadania del Segrià i de totes les poblacions que es protegeixin davant l'avenç del coronavirus. Els demanem que segueixin les indicacions que vam anunciar ahir, pel bé de la seva salut i de la dels seus familiars i veïns." 


L'ordre de confinament més estricte ha entrat en vigor aquesta mitjanit, però la resolució judicial, que no l'ha ratificada, en considerar-la excessiva, però tampoc no l'ha suspesa, ha generat incertesa.


Un pla de rebrots

A banda d'expressar el rebuig a la decisió judicial, Torra ha anunciat l'aprovació d'un pla de rebrots per "poder actuar amb tota la contundiència que calgui a cada racó del pais en funció de les dades d'evolució epidemiològica".

El pla, ha concretat el president, "estipularà quin règim de mesures s'aplicarà segons els indicadors de contagis" i regularà "en quins suposits concrets el govern adoptarà mesures que impliquin la restricció de drets i llibertats, com és la llibertat de moviment".

 

Torra escolta la intervenció d'Aragonès durant la roda de premsa ((ACN/Presidència))


També ha remarcat que "totes les decisions han estat consultades als experts" i que s'han adoptat per "protegir-nos tots, tots els sectors i tota la gent vulnerable".

Torra ha comparegut al Palau de la Generalitat al costat del vicepresident, Pere Aragonès, que també ha defensat que les mesures són necessàries per protegir les persones, i hi ha afegit:

"Són moments difícils i no hi haurà cap pressió que ens aturi per prendre mesures."


Pere Aragonès també ha anunciat un fons de 4 milions d'euros del fons de contingència per al sector del comerç i la restauració.


La Fiscalia i la jutge, contra les mesures aprovades

La jutge de guàrdia del jutjat número 1 de Lleida considera que el confinament decretat va més enllà de les competències de la Generalitat i que és una mesura que ha de ratificar el govern espanyol. A més a més, la considera desproporcionada, atesa la magnitud dels contagis de Covid-19.

La decisió de la jutge de no ratificar la decisió del govern coincideix amb el criteri expressat per la Fiscalia, que també s'oposava a l'enduriment del confinament.


"Mala decisió judicial"

El govern hi ha reaccionat des de primera hora del matí, primer amb una reunió amb els serveis jurídics i després amb una reunió extraordinària del govern, en la qual hi han participat el president, Quim Torra, el vicepresident, Pere Aragonès, i diversos consellers directament afectats per la decisió judicial.

En declaracions a la Cadena SER, Aragonès ha parlat de "mala decisió judicial" i adoptada de manera "precipitada".

En declaracions a Catalunya Ràdio, la consellera de Salult, Alba Vergés, ha reivindicat que defensar la salut de la ciutadania és un dret fonamental que forma part de les competències del govern.

ARXIVAT A:
Coronavirus Desescalada
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut