El goril·la Rafiki (Uganda Wildlife Authority)
El goril·la Rafiki (Uganda Wildlife Authority)

11 anys de presó per al furtiu que va matar Rafiki, un dels últims goril·les de muntanya

Un tribunal d'Uganda ha condemnat el furtiu que va matar el goril·la d'esquena platejada, molt estimat al país, a 11 anys de presó

RedaccióActualitzat

Aquest mes de juny, un caçador furtiu va matar un dels últims goril·les de muntanya. Es deia Rafiki i era molt estimat a Uganda. La policia va aconseguir detenir el furtiu i la justícia l'ha condemnat a 11 anys de presó.

Rafiki va desaparèixer a principis de juny i un dia després van trobar el seu cadàver. Rafiki era el mascle d'esquena platejada del grup de goril·les Nkurigo, al Parc Nacional de la Selva Impenetrable de Bwindi. Un goril·la d'esquena platejada acostuma a ser el mascle dominant del grup, amb més de 12 anys i pels grisos a l'esquena que li donen aquest sobrenom. Rafiki tenia uns 25 anys quan el van matar.

El seu nom, Rafiki, vol dir "amic" en suahili. La mort assassinat de Rafiki va causar una gran commoció al país.

Després de descobrir el crim, agents de l'Autoritat de vida salvatge d'Uganda (Uganda Wildlife Authority, UWA) van seguir el rastre del caçador i el van trobar en una petita vila amb material de caça.

L'acusat es va identificar com Felix Byamukjkama i va reconèixer el crim. Havia entrat en una zona protegida i havia matat el goril·la, segons explica la UWA:

Byamukjkama assegura que va matar el goril·la en defensa pròpia, però reconeix que havia entrat al parc a caçar. Quan el van trobar, tenia restes d'animals que havia caçat.

Un tribunal d'Uganda ha condemnat el furtiu a 11 anys de presó. El director de l'UWA, Sam Mwandha, ha aplaudit la decisió judicial. Assegura que s'ha fet justícia.

"Ha de servir d'exemple a altres persones que maten animals salvatges."

L'home també ha estat condemnat per un segon cas, per matar un porc senglar de riu.

L'UWA també va detenir tres persones més, que han negat cap implicació en els fets i que encara estan a l'espera de ser jutjats.

El grup Nkurigo continua endavant

Rafiki ha deixat orfe el grup Nkurigo, que té uns 17 exemplars de goril·les, entre ells vuit femelles adultes, dos adolescents i tres cries. L'UWA, però, assegura que el grup està tirant endavant i que el lidera un mascle jove.

El goril·la de muntanya, tot i que és una espècie vulnerable, ja no és a la llista d'animals en perill d'extinció de la Unió Internacional per la Conservació de Natura.

El Parc Nacional de la Selva Impenetrable de Bwindi, creat el 1991, es troba al sud-oest d'Uganda, prop de la frontera amb la República Democràtica del Congo (RDC).

 

ARXIVAT A:
Medi ambientÀfrica
Anar al contingut