Zelenski ret homenatge a les tropes (Europa Press)

Zelenski, entre el record i el desafiament: "Hem sobreviscut. Derrotarem totes les amenaces"

El president ucraïnès ha descrit les ciutats de Butxa, Irpín i Mariúpol com "invencibles" i ha assegurat que el 2023 serà l'any de "la nostra victòria"

RedaccióActualitzat

En un discurs dirigit a la seva població en el primer any de la guerra, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha instat el seu país a seguir lluitant i s'ha mostrat convençut que venceran Rússia en menys d'un any.

Zelenski ha assegurat que ho faran tot per guanyar la guerra i que no s'aturaran fins que els agressors siguin castigats, unes paraules de resistència del president ucraïnès.

"Derrotarem totes les amenaces: bombardejos, bombes, míssils, drons kamikazes, falta d'electricitat, fred. Som més forts que tot això. Ha estat un any de resistència, compassió, valentia, dolor, esperança, perseverança, unitat i invencibilitat. Un any de ferotge invencibilitat. La principal conclusió és que hem sobreviscut. No hem estat derrotats. I farem tot el possible per guanyar aquest any."

Zelenski també ha elogiat ciutats que s'han convertit en escenaris dels crims de guerra denunciats, com Butxa, Irpín i Mariúpol, que ha descrit com a "capitals de la invencibilitat".

En un tuit, el president ucraïnès també ha dit que ha estat un any de dolor, pena, fe i unitat:

"Aquest any hem estat invencibles. Sabem que el 2023 serà l'any de la nostra victòria!"

 

Zelenski, que ha participat en els actes solemnes per commemorar el fatídic aniversari de la guerra, s'ha mostrat visiblement emocionat i ha condecorat els militars, a qui ha encoratjat per aconseguir la victòria amb el suport de la comunitat internacional.

"Ucraïna ha sorprès el món, Ucraïna ha inspirat el món, Ucraïna ha unit el món."

Aquest divendres el president d'Ucraïna es reunirà virtualment amb els líders del G7, que anunciaran noves sancions. Els Estats Units han anunciat, a més, un nou paquet d'ajuda militar per valor de 2.000 milions de dòlars, que inclou míssils HIMARS, municions d'artilleria i drons.

Fins ara, el Congrés nord-americà ha autoritzat més de 75.000 milions de dòlars en ajuda, més que cap altre país del món.

 

La proposta de pau xinesa

La Xina, per la seva banda, aquesta matinada ha presentat un document proposant una solució pacífica del conflicte.

Ha instat a no atacar civils i a no utilitzar armes nuclears, però continua sense condemnar l'agressió russa. La Xina, que es declara oficialment neutral, també s'ha oposat a les sancions que no siguin aprovades per l'ONU, un plantejament irrellevant en aquesta crisi perquè Rússia hi té dret de veto.  

Veurem com rep Occident aquesta proposta de pau xinesa, ja que fins ara, especialment els Estats Units, han desacreditat tota acció provinent de Pequín. Sobretot, tenint en compte la visita d'aquesta setmana a Moscou del màxim responsable de la diplomàcia xinesa, perquè ho consideren un reforç de les relacions entre el Kremlin i Pequín.

Pel que fa al front, ara mateix està estancat i aturat, però l'últim any ha viscut moviments importants. En aquest enllaç podeu consultar els mapes de l'evolució del front.

ARXIVAT A:
Ucraïna
Anar al contingut