Zelenski demana a la Haia un tribunal especial per jutjar Putin per crims de guerra

Assegura que Rússia està desmoralitzada i confia que la contraofensiva per recuperar territori serà un èxit

RedaccióActualitzat

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha demanat la creació d'un tribunal especial per jutjar "el delicte d'agressió" comès per Rússia contra el seu país. La petició l'ha fet a la Haia, durant una visita al Tribunal Penal Internacional (TPI).

Zelenski ha arrencat aplaudiments i riures de l'audiència, integrada per diplomàtics i alts càrrecs governamentals, quan jugant amb l'origen comú del seu nom i el del president de Rússia, Vladímir Putin, ha dit: "Tots nosaltres volem veure un altre Vladímir aquí a la Haia, el que mereix ser sancionat per les seves accions criminals aquí, a la capital de la llei internacional".

I encara ha afegit: "Estic segur que ho veurem quan guanyem, i guanyarem."

Encaixada de mans entre Zelenski i el president del TPI, Piotr Hofmanski (Reuters/International Criminal Court)

La proposta de Zelenski no és fàcil que es materialitzi, perquè Rússia no és un estat membre del TPI -Ucraïna tampoc- ni reconeix la seva jurisdicció.

La legitimació d'un tribunal especial podria venir del suport d'un grup de països o, directament, de l'Assemblea General de l'ONU. Ara per ara, uns 35 països i la Unió Europea ja hi han donat suport.

Zelenski, d'altra banda, ha volgut deixar clar que Ucraïna "no acceptarà ni una pau híbrida ni un tribunal híbrid", en referència a algunes propostes com la dels Estats Units, que han defensat la constitució d'un tribunal ucraïnès amb suport internacional, o d'algunes propostes de pau que no parlen d'una retirada total de Rússia de territori ucraïnès.

Ha arribat als Països Baixos procedent de Finlàndia, on dimecres va viatjar per sorpresa per participar en la cimera nòrdica en què va demanar l'entrada d'Ucraïna a l'OTAN i va negar que el seu govern estigués darrere de l'atac amb drons al Kremlin.

Aquest dijous hi ha insistit, després de la visita al TPI: en una roda de premsa conjunta amb els primers ministres neerlandès, Mark Rutte, i belga, Alexander De Croo, ha admès que és conscient que això no passarà "durant la guerra", però ha demanat un missatge molt clar que entraran a l'OTAN després de la guerra.

Abraçada entre les primeres dames d'Ucraïna, Olena Zelenska, i del Regne Unit, Akshata Murty, davant del número 10 de Downing Street (Reuters/Henry Nicholls)

La visita de Zelenski als Països Baixos ha tingut un simbolisme afegit, perquè ha coincidit amb la commemoració a Europa, el 4 de maig, del Dia de la Memòria, en record dels caiguts durant la Segona Guerra Mundial.

En paral·lel, l'ofensiva diplomàtica ucraïnesa ha obert un segon front, aquest dijous, amb la visita de la primera dama d'aquest país, Olena Zelenska, a Londres, on s'ha reunit amb la seva homòloga britànica, Akshata Murty, en el número 10 de Downing Street.


Rússia acusa els EUA i la UE

A Ucraïna, d'altra banda, ha coincidit amb una nova ofensiva russa, que ha deixat sense electricitat unes 200.000 llars, segons ha informat Ukrenergo, l'empresa energètica pública ucraïnesa.

Pel que fa a les víctimes mortals de la invasió russa, aquest dijous Ucraïna ha informat de la mort de 23 persones a Kherson, a causa dels atacs registrats dimecres, l'endemà que Rússia destruís dos drons sobre el Kremlin.

Un cadàver en un carrer d'una àrea residencial de Kherson després de l'atac rus de dimecres (Reuters/Ivan Antypenko)

Moscou assegura que els dos projectils eren un atac estranger, que primer va atribuir a Kíiv i en el qual més tard ha implicat primer els Estats Units i després la Unió Europea.

Fotograma d'un vídeo que mostraria l'explosió d'un dron sobre el Kremlin (Reuters/Ostorozhno Novosti)

Dimecres, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va assegurar que "les decisions sobre els atemptats no es prenen a Kíiv, sinó a Washington".

Des de la Casa Blanca, el portaveu de Seguretat Nacional, John Kirby, ha acusat Peskov de "mentider" i ha dit que el govern dels Estats Units no té "res a veure amb això". En declaracions a la cadena MSNBC, ha afegit: "Nosaltres no encoratgem ni possibilitem que Ucraïna ataqui fora de les seves fronteres".

Medvédev, el 25 d'abril, durant una trobada amb la corporació militar industrial russa (Reuters/Sputnik/Yekaterina Shtukina)

Aquest dijous Moscou ha trobat un nou responsable del suposat atac amb drons: el vicepresident del Consell de Seguretat de Rússia i expresident i exprimer ministre rus, Dmitri Medvédev, ha acusat directament la Unió Europea d'haver-lo "aprovat".

Aquestes declaracions han arribat després que l'alt representant exterior de la UE, Josep Borrell, ha demanat al govern rus que no utilitzi el suposat atac com a excusa per fer una "escalada de la guerra".

ARXIVAT A:
Unió EuropeaEstats UnitsUcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut