YouTube es compromet a eliminar tots els vídeos antivacunes

La decisió afectarà tota les informacions falses sobre vacunes, no només sobre la Covid-19, i els canals de coneguts activistes

Juli Rodés AlmerActualitzat

La plataforma de vídeo YouTube ha decidit eliminar qualsevol contingut contrari a vacunes aprovades per organismes científics i sanitaris com l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

La mesura va més enllà dels missatges antivacunes que han proliferat arran de les campanyes d'immunització contra la Covid-19, i s'aplicarà a tots els vídeos que desinformin o ofereixin informacions falses sobre qualsevol vacuna.

D'aquesta manera, per exemple, s'eliminaran els vídeos que assegurin que la vacuna contra la grip causa esterilitat, o els que defensen que les vacunes contra el xarampió les galteres i la rubèola causen autisme.

A més d'eliminar vídeos concrets, YouTube també prohibirà els canals de coneguts activistes antivacunes, segons ha explicat un portaveu de l'empresa, propietat d'Alphabet, l'empresa mare de Google.

Aquesta decisió arriba després que diverses veus han retret a YouTube i altres gegants tecnològics com Facebook o Twitter que no han estat prou actius per evitar la propagació d'informacions falses a través de les seves respectives plataformes.

Fins ara, YouTube ja suprimia vídeos amb desinformació i enganys sobre qüestions mèdiques, com ara falsos remeis contra el coronavirus.

I assegura que des que va començar la pandèmia ha eliminat més de 130.000 vídeos que violaven les seves normes internes.

Les noves normes, que ha començat a aplicar des d'aquest dimecres, han estat desenvolupades en col·laboració amb institucions sanitàries i experts, ha informat també mitjançant un comunicat.


Conflicte amb el Kremlin

Entre els vídeos eliminats fa poc per YouTube n'hi ha del canal en llengua alemanya de la televisió russa RT, propietat del govern de Rússia, per considerar que desinformaven sobre la Covid-19.

La supressió d'aquests vídeos no ha agradat gens el Kremlin, que l'ha qualificada d'"agressió sense precedents a la informació" i ha amenaçat de bloquejar YouTube a Rússia.

El diari econòmic rus Vedomosti ha informat aquest dijous que Roskomnadzor, el regulador estatal de les comunicacions, podria imposar a YouTube una multa equivalent al 5% o el 10% dels seus ingressos anuals a Rússia, que els experts calculen en uns 12.000 milions de rubles, més de 142 milions d'euros.

El motiu de la sanció? La plataforma no hauria esborrat vídeos de pornografia infantil, consum de drogues o continguts extremistes.

Roskomnadzor, d'altra banda, té obertes 17 demandes administratives contra Facebook. Aquest any, per exemple, va demanar a la plataforma de Mark Zuckerberg que eliminés vídeos amb crides a menors a participar en manifestacions antigovernamentals de protesta contra la detenció de l'opositor Alexei Navalni.

ARXIVAT A:
InternetGoogleVacunesCoronavirus Covid-19
Anar al contingut